Bitki Islahçıları Günü Kutlandı

Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ev sahipliğinde Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ile birlikte “11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü” kutlama programı düzenlendi.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürü Dr. Ali Erdem, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Davut Keleş, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, özel sektör temsilcileri ile 9 farklı üniversiteden çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Dr. Vehbi Eser: Tohumu Yarınlara Taşımanın Gayreti İçerisindeyiz

Programın açılış konuşmasını yapan BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, bitki ıslahının toplumda daha çok rağbet görmesi adına 11 Mayısın Bitki Islahçıları Günü olarak ilan edildiğini belirtti. Dr. Vehbi Eser, bitki ıslahı ile ilgili toplumu daha fazla bilinçlendirmek ve bitki ıslahçılığını daha ileriye taşımak için 10 yıldır devam eden kutlamaları, aksatmadan gelecekte de devam ettireceklerinin altını çizdi ve “Bitki ıslahçıları olarak tohumu yarınlara taşımanın gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser sözlerinin sonunda, “Üretimi ve verimi artırmanın en kritik noktalarından biri yüksek verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitler bulmak ve bunları kullanmaktır. Ülke olarak bu işe başladığımızdan beri bu alanda ciddi yatırımlar yapıldı ve ciddi ıslahçılarımız yetişti" dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak:

 Yerli ve Milli Tohum Çalışmalarımız Yoğunlaştı

 

Dr. Vehbi Eser’den sonra kürsüye çıkan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak konuşmasında, artan dünya nüfusuna dikkat çekerek daha çok verim sağlayacak yerli ve milli tohum üretiminin önemli olduğunu ifade etti. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak sözlerinin devamında, enstitüde yerli ve milli tohum konusunda oldukça yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ve 10 adet yerli ve milli patates tohumunun geliştirildiğini, 6 adet patates çeşidinin ise Türk tarımına kazandırıldığı da özellikle vurguladı.

Rektör Kar: Tarım Stratejik Bir Sektör

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ise programda yaptığı konuşmasında tarım sektörünün ekonomiye dinamizm kattığını ifade ederek, “Tarım, hem kullandığı girdiler hem de ürettiği ürünler ile birçok farklı sektörle etkileşim içinde olan stratejik bir sektördür” dedi. Yasal düzenlemelerin sektöre katkısından da bahseden Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Tohumculuk ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler ile sektörde faaliyet gösteren ve araştırma geliştirme çalışmaları yürüten firmalar için de koruyucu ve destekleyici bir mekanizma oluşturuldu. Bunlar tarımcılık sektörü için ileriye dair ümitleri de artırıyor” sözlerini kullandı. 

Rektörümüz konuşmasının devamında, üniversitenin paydaşlarıyla birlikte hazırladığı stratejik planda üç öncelikli alanın belirlendiğini, bunların enerji, nanoteknoloji ve gıda olduğunu belirterek,“Bu üç alandaki akademik ve teknolojik birikimi daha ileri götürmek için çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, üniversitemizin Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin, özellikle bitki ıslahı ve genetiği konularında, Türkiye'nin öncü fakültelerinden biri olması ve fakültemizin İleri Araştırma Geliştirme merkezi haline dönüşmesidir" dedi.

Programda “Antarktika’da Bitki Örtüsü ve Yapılan Çalışmalar”  Sunumu

ve “Milli Çeşit Geliştirmede Yerel Çeşitler Neden Önemlidir?” Konulu Panel

Açılış konuşmalarının ardından, bu yıl yapılan 3. Antarktik Bilim Seferine katılan Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe “Antarktika’da Bitki Örtüsü ve Yapılan Çalışmalar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından program, “Milli Çeşit Geliştirmede Yerel Çeşitler Neden Önemlidir?” başlıklı panel ile devam etti. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Emin Çalışkan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar “Yerel Çeşitlerin Bitki Islahında Kullanımı”, Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz “Bitki Genetik Kaynaklarımızın Korunması”, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Latif Tek “Genom ve kromozom Perspektifinden Yerel Çeşitlerin Moleküler Analizi” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

  

Başarılı Öğrencilere Ödül

BİSAB tarafından ziraat fakülteleri son sınıf öğrencileri arasında yapılan “Milli Çeşit Geliştirmede Yerel Çeşitler Neden Önemlidir?” konulu makale yarışmasında dereceye giren öğrencilerin konuşmaları ve öğrencilere ödül takdimi ile devam eden program, bitki ıslahına katkı yapan akademisyenlere ve toplantıya katılan üniversitelerin (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi) ziraat fakültelerinde bölüm birincisi olan öğrencilere ödül takdimi yapılmasının ardından sona erdi.

“Milli Çeşit Geliştirmede Yerel Çeşitler Neden Önemlidir?” konulu makale yarışmasında dereceye girerek ödül almaya hak kazanan öğrenciler şu şekildedir;

Teşvik Ödülü: Kander Koç- Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü,

Teşvik Ödülü: Mustafa Kurt ve Bayram Canavarcı - Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü.

Birincilik Ödülü: Kezban Nur Alsancak, Elif Nur Yılmaz ve İbrahim Hakkı Canpolat - Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü

İkincilik Ödülü: Cengiz Topel Bolat - Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü

Üçüncülük Ödülü: Murat Tunç - Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü