Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojilerinde Uzman NÖHÜ’de Atıklardan Hidrojen Üretildi


Üniversitemiz yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm alanındaki öncü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizde yürütülen hidrojen ve yakıt pili teknolojileri üzerine yapılan araştırmalar kapsamında, katı oksit yakıt pili üretiminden arta kalan atık malzemelerden yararlanılarak hidrojen üretildi. Sıfır atık vizyonu doğrultusunda değerlendirilen bu önemli gelişme, çevresel sürdürülebilirliğe ve enerji verimliliğine katkı sunuyor.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Bora Timurkutluk liderliğinde gerçekleştirilen araştırmada, ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsü Enerji Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Timurkutluk, Dr. Sezer Önbilgin, Arş. Gör. Furkan Toruntay ve Arş. Gör. Gülşah Germen Tutaş yer alıyor.

“Ülkemizin Hidrojen Stratejisine Katkı Sunuyoruz”
Çalışmayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bora Timurkutluk, Üniversitemizin 2023 yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından “Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri” alanında uzmanlaşan üniversite olarak seçildiğini hatırlatarak, 20 yıldır yürütülen bu çalışmaların Türkiye’nin hidrojen teknolojilerindeki stratejisine ve yol haritasına önemli katkılar sunduğunu ve sunmaya da devam ettiğini belirtti. Üniversitemizin hidrojen ve yakıt pili teknolojileri alanında öncü araştırmalar yürüttüğünü ifade eden Timurkutluk, “Bu çalışma kapsamında katı oksit yakıt pili üretiminden kalan atıkları değerlendirerek hidrojen üretmek, hem dışa bağımlılığı azaltma hem de sürdürülebilir enerji alanında önemli bir adımdır. Ülkemizin enerji dönüşümüne destek vermek adına Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu Hocamızın da destekleriyle bu tür projeleri artırarak sürdüreceğiz.” diye konuştu. 

“Öncelikli Alanımız Enerjideki Yenilikçi ve Öncü Çalışmalarımız Hız Kesmeden Devam Ediyor”
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitemiz Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde öğretim üyemiz Prof. Dr. Bora Timurkutluk ve araştırma ekibi tarafından gerçekleştirilen bu çalışmanın ülkemizin enerji alanındaki politikaları açısından önemine dikkat çekti. Üniversitemizin öncelikli alan olarak benimsediği enerjideki yenilikçi çalışmalarının hız kesmeden sürdüğüne vurgu yapan Rektörümüz, “Hidrojen üretiminde atık malzemelerin kullanılması, hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik açıdan büyük bir kazanımdır. Üniversitemiz, bu tür projelerle bilim dünyasına katkı sunmaya ve ülkemizin enerji dönüşümüne destek vermeye devam edecektir.” dedi. 

Rektör Uslu son olarak proje ekibini tebrik ederek başarılı çalışmalarının devamı temennisinde bulundu.

Fotoğraflar: AA