“Milli Mücadele İçerisinde 19 Mayıs 1919” Adlı Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemizde “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezimiz aracılığında “Milli Mücadele İçerisinde 19 Mayıs 1919” adlı çevrim içi konferans gerçekleştirildi.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Murat Serdaroğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı çevrim içi konferansa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, 19 Mayıs’ta Milli mücadele kıvılcımının ateşlendiğini, bu tarihin ülkemizi işgal etmeye çalışanlara ve emperyalizme karşı başlatılan bir başkaldırı hareketi olduğunu ifade ederek başladı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ayrıca 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın ve tüm tarihi günlerimizin gelecek nesillere de anlatılmasının ve en doğru şekilde aktarılmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Vatan müdafasında çok sayıda Şehit verildiğinden de bahseden, dönemin siyasi ve askeri gelişmeleri ile vatan topraklarında yaşanan işgaller hakkında da detaylı bilgiler veren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, açıklamalarını Mustafa Kemal’in öncelikli amacının Türk halkını milli mücadele için örgütlemek olduğunu söyleyerek noktaladı.

Öğr. Gör. Murat Serdaroğlu ise “19 Mayıs 1919 tarihi, umutsuz yaşamaktansa, onurluca ölmenin esas alındığı, kendisinden sonra cereyan eden olaylar zincirinin başlangıcı olan, karanlık bir dönemden aydınlığa çıkılan önemli bir tarihtir” diyerek başladığı konferans konuşmasını, dönemin dünyadaki siyasi ve askeri gelişmelerine değinerek devam ettirdi.

Türk milletinin Avrupadan ve Balkanlardan çıkartıldığını, bunun devamında ise sıranın artık Türklerin yani müslümanların, Anadolu’dan atılmasına geldiğini ifade eden Öğr. Gör. Murat Serdaroğlu, bunun ise Sevr Antlaşması ile uygulanmaya çalışıldığını çevrim içi konferans katılımcılarına aktardı.

Mustafa Kemal Paşa’nın Nutuk adlı eserinden de örnekler vererek açıklamalarını sürdüren Öğr. Gör. Murat Serdaroğlu, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na katılma süreci ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunarak “ Enver Paşa’nın büyük bir Türk devleti kurma fikri ile bu savaşa girildi” dedi.

Milli mücadele öncesinde İstanbul’da bulunduğu süre içerinde Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı önemli işlerden de bahseden Öğr. Gör. Murat Serdaroğlu, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a hareketi sırasında silah araması yapan işgal güçlerine karşı söylediği “Biz silah taşımayız, biz inanç, iman ve akıl taşırız” sözünü de program katılımcıları ile paylaşarak Mustafa Kemal’in sahip olduğu milli benliği ve inancını da vurguladı.

Öğr. Gör. Murat Serdaroğlu açıklamalarının devamında Milli mücadelenin, Mustafa Kemal Paşa’nın liderliği, Türk milletinin azim ve kararlılığı, Türk Kadınının inancı ve desteği, Sovyetler Birliği’nin maddi ve siyasi desteği ile telgrafçılar sayesinde başarıya ulaştığını ifade etti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile Türk milli direnişinin fiilen başladığını aktaran Öğr. Gör. Murat Serdaroğlu Misak-ı Milli’den de bahsederek açıklamalarını sonlandırdı.

Çevrim içi program, gerçekleştirilen soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.