Üniversitemiz öncülüğünde başlayan ve Türk Dünyası’nın önde gelen bilimsel etkinliklerinden biri olan Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nin (TURK-COSE 2024) bu yıl altıncısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşti. İki gün süren kongre; Üniversitemiz, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi ortaklığında ve Azerbaycan Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi.
19-21 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleşen kongrede, Türk Dünyası başta olmak üzere Asya, Afrika ve Avrupa’dan birçok bilim insanı bir araya geldi.
Yapay zeka, nesnelerin interneti, yenilenebilir enerji, nanoteknoloji, akıllı şehirler, gıda ve tarım teknolojileri gibi stratejik temalara odaklanan kongrede, fen bilimleri ve mühendislik alanındaki akademisyenler ve araştırmacılar tarafından ilgili konulardaki bilimsel tebliğler sunuldu. Bu yıl altıncısı düzenlenen kongre, Türk Dünyası’nın bilimsel birikiminin paylaşılması ve ülkeler arası iş birliklerinin artması açısından önemli bir platform olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.
TURK-COSE 2024 Türk Dünyası Birlikteliğinin Akademik Alandaki Bir Tecellisi
Kongrenin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, TURK-COSE 2024 Kongresi vesilesiyle Türk Dünyası başta olmak üzere Asya, Afrika ve Avrupa’dan pek çok bilim insanının Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bir araya geldiğini belirterek “Dolayısıyla bu kongre, son yıllarda heyecan ve mutlulukla şahit olduğumuz Türk Dünyası birlikteliğinin akademik alandaki bir tecellisi olmakla beraber, aynı zamanda uluslararası düzeyde önemli bir bilimsel etkinliği ifade ediyor.” diye konuştu.
NÖHÜ “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” Anlayışıyla Türk Dünyası ve Gönül Coğrafyamızda Bir Köprü Vazifesi Görüyor
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin sahip olduğu güçlü potansiyeli ve uluslararasılaşma stratejisini esas alarak Türk Dünyası ile çok önemli iş birlikleri geliştirdiğini ifade eden Rektör Uslu, “Bu kapsamda Üniversitemiz, “dilde, fikirde, işte” birlik anlayışından da hareketle Türkistan’dan Balkanlara kadar uzanan Türk Dünyası ve gönül coğrafyamızda bilim, kültür ve sanatta bir köprü vazifesi görerek öncü ve önemli bir rol üstleniyor.” dedi. Kısa adı TURK-COSE olan Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nin Türk Dünyası’ndaki ilgili konuda meydana gelen gelişmeleri izlemek, bu alanda çalışan bilim insanlarını bir araya getirerek bilimsel katkı sunmak üzere düzenlendiğini belirten Rektörümüz, konuşmasının devamında “Geçtiğimiz yıl Bişkek’te Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitemizin konuğuyduk. Bu yıl ise Azerbaycan Teknik Üniversitesi kongremize ev sahipliği yapıyor. Bu güzel organizasyon ve ev sahipliği için Prof. Dr. Sayın Vilay?t M?mm?doğlu V?liyev nezdinde tüm Azerbaycan Teknik Üniversitesi mensuplarına teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Rektörümüz konuşmasına kongrenin diğer paydaşları Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile Ahmet Yesevi Üniversitesinin rektörlerine, emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ederek son verdi.