Öğretim Üyemizden Alzheimer Hastalığına İlişkin Açıklamalar


Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanemiz Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Dilek İşcan, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla alzheimer hastalığı hakkında bilgi verdi.

Alzheimer, Dejerenatif Bir Hastalık
1-30 Eylül tarihlerinin tüm dünyada Dünya Alzheimer Ayı, 21 Eylül'ün ise Dünya Alzheimer Günü olarak anıldığını belirten İşcan, açıklamalarında “Alzheimer hastalığı kognitif bozukluk, duygusal ve davranışsal değişiklikler, fiziksel ve fonksiyonel gerilemeler ve sonuç olarak beyin işlevlerindeki bozukluklara bağlı olarak zihinsel işlevlerde gerileme, davranış sorunları ve işlevsellikte azalma ile giden dejeneratif bir hastalıktır.” ifadelerine yer verdi.

Hastalığın Zihinsel, Ruhsal ve Davranışsal Belirtileri
Alzheimer hastalığının belirtilerinden bahseden İşcan, bunlar arasında zaman şaşırma, kelime haznesinin azalması, karar verme sorunları, muhakeme yeteneğinin kaybolması, kişilik ve huy değişiklikleri, çeşitli davranış değişiklikleri, olaylara ilgi azalması ve günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte güçlük yaşamanın görülebileceğini kaydetti. Hastalığın zihinsel belirtilerinde unutkanlık, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yer, yön veya zaman bulgusunda bozulma, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü ve depresyonun gözlenebileceğini ifade eden İşcan, "Ruhsal belirtiler arasında ise huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu ve amaçsız dolaşma gibi semptomlar görülebilir." dedi.

"Her Unutkanlık, Alzheimer ya da Demans Olmayabilir"
Açıklamalarında ayrıca "Her unutkanlık alzheimer hastalığı ya da demans olmayabilir." diyen İşcan, bunların kesin tespiti ve ayrımı için kan testleri, beyin görüntülemeleri, nöropsikolojik değerlendirmeler ve klinik muayene eşliğinde tanı konulabileceğini vurguladı. İşcan son olarak demans veya alzheimer şüphesi durumunda uzman hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.