Üniversitemizde; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi iş birliğinde "Patates Y virüsü: Patates yetiştiriciliğinde süregelen problemler ve mücadele" çalıştayı gerçekleştirildi.
Patates üretiminde Ülkemizde ilk sırada yer alan Niğde ili için oldukça önemli olan ve Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayda; Türkiye'de ve dünyada tohumluk patates üretiminde "Patates Y virüsü" nün neden olduğu sorunlar, bunların çözümünde öncelikli olarak yapılacak çalışmalar ve çözüm önerileri ele alındı.
Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Niğde il protokolü akademik personel ve davetlilerin katılımı altında gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı enstitü hakkında bilgiler verdi.
Açılış konuşmasından sonra programda, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Özden kürsü alarak, “İlgili konu uzmanlarıyla hedef kitleyi bir araya getiren, özel temalı çalıştayların daha etkili olduğunu düşünmekteyim” dedi.
Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe ise yaptığı konuşmada, Niğde ili için çok önemli bir ürün olan patates bitkisinde, özellikle de tohumluk patateste en büyük problemlerden biri olan “Patates Y virüsü” ile ilgili çalıştay düzenlediklerini belirti.
Virüsün ürünün kalite ve miktarını düşüren önemli bir hastalık olduğuna dikkat çeken Serçe, "Patates Y virüsü” son yıllarda yeni ırklarının da gelişmesiyle, özellikle yumrularda çok etkili zararlar meydana getirmeye başlamıştır. Yumrularda kalitenin düşmesine ve tohumluk yumruların tamamen yok olmasına sebep olan ırklar ortaya çıkmıştır." dedi.
Serçe, arazide yeni ırkların tespitinin zor olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Tohumluk yumru ve patates üreticileri, bu hastalığın yeni ırklarını daha hafif belirtiler gösterdiği için fark edememekte ve hastalık gittikçe yayılmaktadır. Dolayısıyla bunun önüne geçilmesi gerekmektedir. Yayılmanın önlenebilmesi için başlıca önemli olan konular, üretimde sertifikalı tohumluk patateslerin kullanılması, arazide vektör yaprak biti ve yabancı otlarla mücadele edilmesidir. Bu hastalık doğrudan kaliteye etki ettiği için çiftçilerimizin bu sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bitki hastalıklarının insan sağlığı açısından çok yoğun maruz kalınmadığı sürece genel olarak herhangi bir sakıncası yoktur. Bu virüs, insan sağlığını etkileyen bir hastalık değildir, tamamen çiftçilerin ürünlerinin verim ve kalite kaybına sebep olmaktadır, ekonomide de kayıplar meydana getirmektedir. Bu toplantı kapsamında Ülkemizde ve dünyada tohumluk patates yetiştiriciliğinde ve patates üretiminde “Patates Y virüsü” nün neden olduğu sorunlar nelerdir, bunların çözümünde öncelikli olarak hangi alanlarda çalışmalar yapılmalıdır ve çözüm önerileri nelerdir gibi sorulara cevap aranmıştır."
Program, açılış konuşmasının ardından çalıştay programı ile devam etti.