Tarım Çalışmalarında Öncü Olan Üniversitemizde Dona Dayanıklı Fidan Geliştirildi

Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Demirel ve çalışma ekibi, Niğde TEKNOPARK A.Ş. bünyesinde yürüttükleri TÜBİTAK ve KOSGEB destekli projeleriyle don durumlarına dayanıklı fidan geliştirdiler. Böylece tarımda marka değeri olan Üniversitemizde yürütülen çalışmalarla sert çekirdekli meyve fidanı anaçları yıl içerisindeki tüm mevsim koşullarında üretilebilecek.

“Hastalık ve Virüslerden Arındırılan Fidanlar Yetişecek”
Proje kapsamında uygulanan yöntemle meyve fidanları hastalıklardan ve virüslerden arındırılarak her mevsim koşullarında yetiştirilebilecek. Proje hakkında bilgi veren Demirel, bitkilerin normal toprakta çoğaltılabildiğini ancak bazı bitkilerin köklendirilerek çoğaltılmasının doğal koşullarda zor olabildiğini belirtti. Projeyle geliştirilen yöntem sayesinde bu zorluğun ortadan kaldırılacağını ve bu bitkilerin daha hızlı ve daha fazla miktarda üretileceğini ifade eden Demirel, uygulanan doku kültürü yöntemiyle fidancıların anaç ihtiyacının yıl içerisindeki tüm mevsim koşullarında karşılanacağını söyledi. Demirel son olarak TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenen bu proje sayesinde Türkiye ile birlikte Avrupa ve birçok ülkenin ihtiyacının da karşılanabileceğinin altını çizerken, aynı zamanda verimliliğin artırılarak maliyetlerin de önemli oranda düşeceğini sözlerine ekledi.

“Üniversitemizin Öncelikli Alanlarından Olan Tarımda Çok Önemli Çalışmalar Yürütüyoruz”
Konuyla ilgili açıklama yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, tarım ve gıda çalışmalarının Üniversitemizin 2024-2028 Stratejik Planı çerçevesinde öncelikli alanı olduğunu ve bu alanda çok önemli çalışmaların kararlılıkla yürütüldüğünü ifade etti. Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Demirel ve ekibinin geliştirdikleri dona dayanıklı fidanın da bu düzlemde yürütülen çalışmaların bir çıktısı olduğunu belirten Rektör Uslu, bu projenin Niğde bölgesi ve ülkemizin genelindeki bitkisel tarım uygulamaları için verimliliği artıracak ve maliyeti düşürecek bir gelişme olduğunu vurguladı.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz bünyesinde bölgesel ve ulusal düzeydeki tarımsal uygulamalara yönelik çözüm odaklı yürütülen bilimsel araştırma, uygulama ve geliştirme çalışmalarının devam edeceğinin altını çizen Rektörümüz, başta Prof. Dr. Ufuk Demirel olmak üzere tüm çalışma ekibini böylesine önemli bir projeden dolayı tebrik ederek sözlerine son verdi.