TURK-COSE 2020 Online Olarak Gerçekleştirildi

2.Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi (TURK-COSE2020), 14 – 15 Kasım 2020 tarihlerinde, Üniversitemiz ve Kazakistan’ın L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi ortaklığı ile online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirildi.

2.Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nde, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ve L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yerlan Sydykov onursal başkan olarak yer alırken, Üniversitemiz Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Barut ve L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gulnara Merzadinova da kongrenin eş başkanlığını yürüttü.

Online olarak düzenlenen 2.Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresinde, açılış konuşması yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar kongre katılımcılarına İki yıl önce L.N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi ile işbirliği yapılarak; Kazak Kültürü ve Eğitimi Araştırma Merkezi'nin kurulduğu, öğrenci ve personel değişimi, projeler yürütme, hem uluslararası bir konferans hem de bilim ve teknoloji üzerine bilimsel bir dergi başlatma gibi bir dizi bilimsel faaliyetleri başlatma kararlarının alındığı, bu kapsamda uluslararası kongreye ek olarak, üniversitelerimiz arasında öğrenci ve akademik personel değişiminin başladığını ve ayrıca bu konferansın ayrılmaz bir parçası olarak, ortaklaşa uluslararası bir dergi olan Eurasian Journal of Science, Engineering and Technology (EJSET)’in yayınlanmasına başlanıldığı, bu nedenle, bu işbirliğinin verimli sonuçlarını, başarılarını ve sorunsuz gelişimlerini görmekten çok memnun olduğunu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak, Avrasya Milli Üniversitesi ile ilişkilerimizi mutlaka genişletmek ve derinleştirmek istediklerini ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarının devamında, Türk ve İslam Dünyasının geçmişten günümüze, bilimsel gelişmelere önemli katkılarda bulunduğunu, Ortaçağ Avrupa'sının karanlık çağlarında Müslüman dünyasında inanılmaz bilimsel ilerlemelerin kaydedildiğini, Otrar (Farab), Semerkand, Bağdat, Kahire, Şam ve Cordoba'daki dahilerin, eski Mısır, Mezopotamya, Pers, Yunanistan, Hindistan ve Çin'in bilimsel çalışmalarından da yararlanarak bugünkü "modern" bilimi geliştirdiklerini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarını, başarılı bir kongre temennisinde bulunarak 2.Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresinin (TURK-COSE 2020’nin) içerdiği geniş konular bağlamında literatüre önemli katkılar sunmasını beklediğini belirtti ve online kongrenin oluşmasında emek veren eş başkanlar Prof. Dr. Gulnara Merzadinova ve Prof. Dr. Murat Barut ile birlikte düzenleme komitesine ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

L.N. Gumilyov Avrasya Milli Üniversitesi Rektörü adına konuşan Prof. Dr. Gulnara Merzadinova ise açılış konuşmasında, Üniversitelerinin Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralamasına göre TOP-1000 + arasında ve Kazakistan’daki teknik alan açısından en güçlü Üniversitelerden birisi olduğunu, dünyadaki karmaşık siyasi ve ekonomik duruma rağmen, TURK-COSE 2020’nin, bilim ve teknoloji sorunlarını çözmek için tüm Türk Dünyası milletlerini birleştirerek bilgi ve deneyim alışverişinde bulunup, küresel temel sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacağını umduğunu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek tüm katılımcılara kongrede, verimli çalışmaların yanı sıra sağlık ve başarılar diledi.

Son olarak Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly de Türk Dünyasının, uluslararası ilişkilerde önemi giderek artan bir konu olduğunu, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, Kazakistan'ın bağımsızlığından bu yana Türk ülkeleriyle yakın işbirliği sağlamak için aktif dış politika izlediğini ve Nazarbayev'in girişimiyle 2009 yılında Türk Konseyinin kurulduğunu, 2010 yılında Uluslararası Türk Akademisinin açıldığını ifade ederek, Kazakistan'ın Türk Dünyasına yönelik bu aktif politikasının, Cumhurbaşkanı Kassym-Zhomart Tokayev döneminde de devam ettiğini vurguladı.

Büyükelçi Abzal Saparbekuly ayrıca kongrenin, UNESCO'nun Büyük Atamız Farabi'nin 1150. yıl dönümünü kutladığı yılda yapılmasının çok anlamlı olduğunu, bu bağlamda Farabi ve İslami Rönesans dönemi alimlerinin aslen Orta Asya bölgesinden olmasının bir tesadüf olmadığının altını çizdi.

Türk ve İslam dünyasının bilim ve teknolojide bir atılım yapabilmesi için bilim adamları arasında işbirliğinin kurulması gerektiğini, özellikle Kazak ve Türk bilim adamlarının ortak projeler geliştirmesinin sevindirici olduğunu belirten Büyükelçi Abzal Saparbekuly, kongre kapsamında yapılan iş birliğinin önemli sonuçlar vermesini ümit ettiklerini ve genç bilim adamlarımızın bilim alanında Türk Dünyası'nın tek Nobel Ödülü sahibi Aziz Sancar'ın izinden gideceklerine inandığını belirterek TURK-COSE 2020’nin verimli geçmesi temennilerinde bulundu.

Bilgi ve Telekomünikasyon Teknolojileri, Doğa ve Uygulamalı Bilimler, Fizik ve Teknik Bilimler, Yapı Teknolojileri ve Mühendislik, Ulaşım ve Enerjiye kadar uzanan güncel bilim, mühendislik ve teknoloji konularına odaklanan TURK-COSE 2020’nin, bilim, mühendislik ve teknoloji alanlarında güncel araştırma bulgularını ve fikirlerini sunmak için tüm dünyadaki bilim insanlarına yönelik bir forum oluşturmayı amaçlıyor.

TURK-COSE 2020’de, Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zekâ, Makine Öğrenimi, Yaşam Bilimleri, Yer Bilimleri, Biyoloji ve Biyoteknoloji, Kimya ve Çevre Teknolojileri, Matematik, Nano Teknoloji ve Uygulamaları, Fizik ve Nükleer Teknoloji, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Astronomi ve Uzay Teknolojileri, Gıda Bilimleri ve Teknolojileri, Görüntü İşleme, Sayısal Modelleme, Modern Mimari Tasarımlar, Akıllı Şehirler/Binalar, Hibrit/Elektrikli Araçlar, Yenilenebilir Enerji Sistemleri ile Mühendislik Teori ve Uygulamaları konuları ve daha pek çok konuda oturumlar gerçekleşti.

Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Murat Barut, literatüre önemli katkılar sunması beklenen ve yoğun bir katılım ile gerçekleşen 2.Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi TURK-COSE 2020’ye 15 ülkeden toplam 52 Üniversiteden gelen 172 bildiriden 156 bildirinin sözlü sunum yapılmak üzere kabul edildiğini belirtti.