Üniversitemiz Personellerine Yönelik Olarak Atık Yönetimi ve Covid-19 Pandemi Döneminde Hijyen Eğitimi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Fakülte, Ensititü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Sekreterleri ile temizlik işçilerimize yönelik olarak Covid-19 Pandemi Döneminde Hijyen Eğitimi ve 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Sıfır Atık Genel Bilgilendirme Eğitimi pandemi kurallarına uygun olarak ve iki ayrı günde yoğunluk olmadan hijyenik bir ortamda gerçekleştirildi.

Covid-19 Pandemi Döneminde Hijyen Eğitimini Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Samancı Tekin verirken, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Sıfır Atık Genel Bilgilendirmesi başlıklı eğitimi ise Üniversitemiz Atık Yönetim Koordinatörü Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci tarafından verildi.

Eğitimler öncesinde açıklamalarda bulunan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, Covid-19 pandemisinin bir an önce sönümlenmesi ve öğrencilerimizle sağlıklı günlerde buluşabilmek amacıyla herkesin üstüne düşen görevi yapmasının değerli olduğunu ifade ederek “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yönetimi olarak tüm personellerimizin ve öğrencilerimizin sağlığını herşeyden önde tutuyoruz. Bu sebeple iki gün boyunca devam edecek olan bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

Pandeminin dünyadaki ve ülkemizdeki olumsuz etkilerine değinen ve Sağlık Bakanlığımız tarafından önerilen çözüm yollarına hep birlikte uymamız gerektiğini dile getiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, eğitimlere katkı sunan ve katılım sağlayan tüm personellerimize teşekkürlerini ileterek açıklamalarını sonlandırdı.

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Samancı Tekin eğitimdeki açıklamalarına Covid-19 pandemisinin ne olduğuna ve insan sağlığına etki eden oldukça önemli bir konu olduğuna vurgu yaparak başladı. “İnsanlarda koronavirüsün neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ağır akut solunum sendromuna kadar değişkenlik gösterebilmektedir” diyen Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Samancı Tekin, virüsün ortaya çıkışından günümüze kadar olan süreçteki ilerlemesine de değindi.

Covid-19’un belirtileri ve ülkemizdeki son durum hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Samancı Tekin, hastalıktan korunmada ve yayılımın engellenmesinde enfeksiyon zincirini kırmanın çok önemli bir unsur olduğunu sözlerine ekledi.

Enfeksiyonun bulaşma süreci ve hangi zeminde ne kadar yaşayabildiğine dair de açıklamalar yapan Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Samancı Tekin kişisel hijyene de dikkat çekerek “Kişisel temizlik, sağlıkla yakından ilgilidir. Pek çok hastalık mikrobunun temiz olmayan kişilerde kolayca yerleştiği bilinmektedir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi ve giyeceklerin sık yıkanması gereklidir” dedi.

Doğru el yıkama ve doğru dezenfektan seçiminin etkili olduğunu da söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Samancı Tekin, temizlik hizmetlerinde çalışan personel için alınacak önlemleri de sıralayarak üniversite ortamında alınabilecek önlemleri de Kişilerin virüs ile karşılaşma riski en aza indirilmelidir. Bunun için, kampüs içinde derslik, kütüphane, laboratuvarlar, yemekhane, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanları periyodik olarak temizlenmelidir. Ortak kullanılan mekanlarda kişi sayısına dikkat edilmelidir. Kişilerin ve özellikle gençlerin asemptomatik (belirtisiz) olabileceği düşünülerek, sınıf ve dersliklerde kalabalık grup çalışmalarından kaçınılması, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması önerilir. Kapalı alanlarda sürekli maske kullanımı sağlanmalıdır. Ortak kullanılan mekanlarda damlacık yayılımının önlenmesi amacıyla mümkün olduğunca klima veya vantilatör kullanılmamalı, ortamlar sık havalandırılmalıdır. Kampüse gidiş ve gelişlerde toplu taşıma veya servis otobüsü kullanımında maske kullanımı ile biniş ve inişlerde el hijyeni sağlanmalıdır” diyerek bunlarla birlikte birçok maddeyi daha sözlerinde dile getirerek açıklamalarını sonlandırdı.

Covid-19 Pandemi Döneminde Hijyen Eğitiminin ardından, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Sıfır Atık Genel Bilgilendirme Eğitimi gerçekleştirildi.

Eğitimde Atık Yönetim Koordinatörü Doç Dr. Ece Ümmü Deveci 2018-2019 Eğitim Öğretim yılından bu yana Üniversitemizde 6'lı ayırma sistemi ile kaynağında ayrı ayrı toplanan atıkların 20.190 kg karton, 16.760 kg kağıt, 3.240 kg pet şişe, 2.330 kg plastik,2.140 kg naylon, 284 kg metal ve 4.160 kg atık camın geri dönüşüme kazandırılmak üzere Üniversitemiz tarafından toplandığını, elde edilen bu geri dönüşebilir atıklarla 628 adet ağacın kesilmesine engel olduğunu, 20 ton petrolden tasarruf edildiğini, 9,6 metal hammadde, 5 ton cam hammadde ve 350 litre biyodizel kaynağı sağlandığını belirtti. Doç Dr. Ece Ümmü Deveci bunlara ek olarak 7.698 kg Sera gazı emisyonu ve 134 metreküp su tasarrufunun da sağlandığını bildirdi.

Atıkların, Üniversitemiz imkanları ile atık toplama takvimine uygun olarak toplandığını ve bu eğitim öğretim yılında da kendilerine gönderilen takvime uygun olarak yapılacağını aktaran Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci 3. Sınıf Atık Getirme Merkezinin gelip görmek isteyen herkese açık olduğunu söylerken tehlikeli atıklar olan tükenmez kalem, kartuş, floresan lamba, piller ve kimyasalların geri dönüşebilir atıklara atılmaması için gerekli uyarıların yapılması gerektiğini de söyledi.

Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci atık maskeler ve hijyen atıklarınının nasıl yönetileceğine ve alınacak önlemlere de değinerek açıklamalarını sonlandırırken, Atık Koordinatör Yardımcısı İbrahim Yoksulabakan ise atık yönetiminin verimli ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için iyi bir iletişimin gerekli olduğu, bunun için her zaman iletişime açık olduklarının bilgisini katılımcılar ile paylaştı.