Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ana hizmet yerleşkesindeki tarım uygulama arazisinde ekilen yaklaşık 100 dekarlık buğdayın hasadı başladı. Niğde Valisi Cahit Çelik ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, hasat faaliyetlerini yerinde incelediler.
Üniversitemizde Yaklaşık 1000 Dekarlık Arazi Islah Edilerek Tarıma Kazandırıldı
Son iki yıldır tarım dışı olan arazileri ıslah etme çalışmalarına hız veren Üniversitemiz, bu kapsamda Araştırma Merkezi ana hizmet yerleşkesinde yaklaşık 1000 dekar araziyi tarıma kazandırdı. Bilimsel araştırma geliştirmeyle birlikte uygulamalı eğitim faaliyetleri de yürütülen bu alanlarımızda ayrıca Merkezimiz bünyesindeki hayvancılığın ihtiyacının karşılanmasının yanında şehrimiz hayvancılık sektörü için kaba yem üretimi de yapılıyor.
Merkezimizde yaklaşık 200 dekar yonca, 250 dekar silajlık mısır ve sorgun tarımı yapılmakla birlikte yaklaşık 200 dekar arazi bal ormanı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca Merkezimizde hububat olarak buğday, arpa, arpa + yem bezelyesi ekimi ise yaklaşık 300 dekar arazi üzerinde gerçekleştirilmiştir.
“NÖHÜ Kalitede Bölgeye Öncülük Ediyor”
Buğday hasadına katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, “Türkiye’de buğday üretiminin en fazla yapıldığı iller Konya, Ankara, Sivas ve Çorum’dur. Niğde’de ise 67 bin 218 hektarlık alanda buğday ekimi yapılmakta ve yıllık 215 bin ton üretilmektedir.” dedi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin tarımsal kalite anlamında bölgeye öncülük ettiğini vurgulayan Vali Çelik konuşmasına “Ayrıca sebze ve hayvancılık çalışmalarıyla da çiftçilere öncülük edilmektedir. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu’na teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle son verdi.
“Bölgemizin ve Şehrimizin Üretimine Katkı Vermeye Devam Edeceğiz”
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Türkiye’de yıllık 20-22 milyon tona yakın buğdaya ihtiyaç duyulduğunu ve ülke genelinde yaklaşık 7 milyon hektar alana buğday ekimi yapıldığını, ilimizde ise bu oranın 67 bin 218 hektara denk geldiğini belirtti. Üniversitemizin son yıllardaki çalışmalarıyla yaklaşık 1000 dekarlık araziyi ıslah ederek tarım uygulamalarına kazandırdığını ifade eden Rektörümüz, bu kapsamda Üniversitemizde bölgesel kalkınma odaklı yaklaşım temelinde bölgenin ve Niğde’nin üretimine katkı verilmeye devam edildiğini belirtti. Konuşmasında “Tarım alanında ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumu olarak bölgesel sorunların çözümünü ve tarımsal verimliliği artırıcı bilgi ve teknoloji geliştirmeyi amaçlayan uluslararası bir üniversite olmayı hedeflemekteyiz. Merkezimizde bölge iklimine uygun bitki desenlerinin belirlenmesine yönelik araştırma projelerine, çalıştaylara, kongrelere ve bilimsel toplantılara öncelik vermeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer veren Rektör Uslu, son olarak “Hasadımızın ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni eder, üreten ve çözüm sunan üniversite misyonuyla ülkemize ve bölgemize katkı sağlamaya devam edeceğimizi buradan ifade ediyorum.” dedi.
Program, hasat faaliyetlerinin Vali Çelik ve Rektörümüz Uslu tarafından yerinden incelenmesinin ardından son buldu.