Üniversitemizde Katılım Bankacılığı ve Uygulamaları Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz, Kariyer Buluşmaları kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi aracılığıyla “Katılım Bankacılığı ve Uygulamaları” konulu konferans düzenledi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te gerçekleşen ve Albaraka Türk Katılım Bankası Karadeniz Bölge Müdürü İbrahim Uzun’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

Programın açılış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Haluk Bengü; “Sayın Rektörümüzün destek ve himayeleri ile gerçekleştirdiğimiz Kariyer Buluşmaları; hangi meslekte nasıl başarılı olacağını bilen, üretken ve işinde mutlu mezunlar yetiştirerek, ülkenin insan kaynakları potansiyeline katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Fakültemiz bünyesindeki öğrencilerimizin yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun bir kariyer planlaması yapabilmeleri için destek olmak adına buradayız” dedi.

Albaraka Türk Katılım Bankası Karadeniz Bölge Müdürü İbrahim Uzun gibi alanında deneyimli ve yetkin kişileri üniversitemizde ağırlayarak mesleki bilginin yanına deneyimi de koymayı amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Haluk Bengü, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

Türkiye’de katılım bankacılığının kuruluşu ve gelişimi hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Albaraka Türk Katılım Bankası Karadeniz Bölge Müdürü İbrahim Uzun; “ Bugüne baktığımız zaman 75 ülkede 500 civarında faizsiz bankacılık yapan kuruluş vardır. 2010’lu yıllarda devletinde faizsiz bankacılık yapmasıyla ilgili düzenlemeler yapıldı ama bunun hayata geçmesi 2015 yılını buldu. Ziraat katılım bankası 2015 yılında kurulurken vakıf katılım ise 2016 yılında kuruldu” dedi.

Türkiye’de 3 tür banka olduğunu ve kanununda bu üç bankayı saydığını sözlerine ekleyerek konuşmasını sürdüren Uzun; “ Bunlardan birincisi faizli çalışan ticaret bankalarıdır. Mevduat toplarlar ve topladıkları mevduatı kredi olarak kullanırlar. Diğer bir banka türü yatırım ve kalkınma bankalarıdır. Büyük bir çoğunluğunun sermayesi devletindir. Görevleri dışarıdan ya da içerden elde edilmiş olan uzun vadeli kredilerin Türkiye’ye getirilmesi ve o dönemde önemsenen ve yatırım yapılması istenen sektörlere dağıtılan kredilerden oluşur. Üçüncüsü ise katılım bankaları yani diğer adıyla faizsiz bankacılık dediğimiz bankalardır. Bu bankalar ticaretin finansmanına yönelik kar zarar esasına dayalı çalışan ve tüm bankacılık hizmetlerini faizsiz bir şekilde sunan kurumlardır. Katılım bankalarını diğer bankalardan ayıran özellik faizsizlik prensibidir” dedi.

Fon toplarken veya fon kullanırken temel mantığın kar zarar ortaklığı olduğunu vurgulayan İbrahim Uzun sözlerine; “Katılım bankaları profesyonel kuruluşlardır. Faizsiz bankacılık ilkeleri gereği aşırı riskli ya da spekülatif ürünlerden uzak dururlar. Satın aldıkları her malı piyasa koşullarına göre kar ile satar. Katılım bankaları her kesimde çalışabiliyor. Banka ile müşteri faiz dolayısıyla alacaklı borçlu ilişkisine sahiptir ama bizler ortaklık ilişkisi içindeyiz.

Bankalar sistemleri gereğince aktif kredi veriyorlar ama biz ihtiyaçları olan malı alıyoruz. Tamamen reel sektörü destekleyen kurumlarız herhangi bir şekilde devlet tahvili alma imkânımız yok çünkü bilanço kalemlerimizde ya da gelir tablosu kalemlerimizde faiz geliri gibi bir gelir söz konusu değildir. Katılım bankaları havuz bazında çalıştıkları için kur riski söz konusu değildir” diyerek devam etti.

Soru cevap bölümünün sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından konuşmacı İbrahim Uzun’a üniversitemize ait deri halı takdim edilirken, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde okuyan beş öğrenciye de KPSS kitap setleri hediye edildi.