Program Çıktıları


 

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI

1- Akademik ve mesleki etik kurallarına uygun hareket etme bilinci geliştirme, kamusal ve toplumsal farkındalığı yüksek, çevre ve sürdürülebilirlik bilinci ile çalışabilme ve sorumluluk alabilme, yaşam boyu öğrenme yetisi kazanarak, edindiği bilgileri etkili bir şekilde aktarabilme.

2- Disipline özgü gelişmelere ve sorunlara yaratıcı bir bakış açısıyla yaklaşabilme, kazanılan problem çözme yeteneği ile bireysel ve bağımsız olarak etkili kararlar alıp uygulayabilme.

3- Çok kültürlü ve disiplinler arası ekiplerle iş birliği yapabilme ve takım çalışmasına uyum sağlayabilme yeteneği kazanma.

4- Sosyal bilimlerin nitel ve nicel araştırma yöntemlerini kullanarak, bilimsel etik değerlere uygun, özgün araştırmalar tasarlayabilecek, veri toplayabilecek, analiz edebilecek ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında bilimsel araştırma yapabilme yetkinliğine sahip olma.

5- Uluslararası sistemi, devletleri, uluslararası hukuku, uluslararası örgütleri ve diğer aktörleri analiz ederek, bu aktörlerin etkileşimlerini değerlendirebilme ve uluslararası siyasetteki dinamikleri kavrayabilme.

6- Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve Avrasya gibi farklı bölgelerin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını, tarihsel arka planını ve uluslararası ilişkilerdeki rolünü analiz edebilme.

7- Sürdürülebilir kalkınma hedefleri bağlamında yeşil ve dijital dönüşüm, iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet, siber güvenlik, uzay hukuku ve politikaları, demokrasi ve insan hakları gibi güncel ve disiplinler arası konuları analitik bir çerçeve kullanarak değerlendirebilme ve bu konularda ortaya çıkan yeni trendleri takip edebilme yetkinliğine sahip olma.

8- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanındaki teknolojik gelişmeleri, yenilikçi uygulamaları ve dijital araçları takip etme ve mesleki alanda temel ve orta düzeyde İngilizce iletişim kurabilme ve mesleki metinleri anlayabilme.

(Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Özgü Çıktılar)

9- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinine ait temel kavramları, teorileri, metodolojileri ve prensipleri anlama ve bilme.

10- Güncel sosyal ve siyasi olayları analiz etme, farklı siyasi sistemlerin, devletler arası ilişkilerin ve uluslararası sistemin temel dinamiklerinin nasıl şekillendiğini anlama yetkinliğine sahip olma.

11- Uluslararası ilişkilerde güncel meselelerin sebeplerine ilişkin açıklamalarda bulunma, küreselleşen dünyanın dış politika ve devletler arası ilişkilerdeki etkilerini analiz ederek; iktisat, kamu yönetimi, hukuk ve sosyoloji gibi disiplinler arası bağlantıları okuyabilme becerisine sahip olma.

12- Programa özgü olan medeniyetler tarihi, siyasi düşünceler tarihi, siyasi tarih, karşılaştırmalı siyasal sistemler, uluslararası siyasi iktisat, uluslararası hukuku, Türk dış politikası, diplomasi tarihi, AB-Türkiye ilişkileri gibi temel derslerin bilgisine sahip olma.

 

Son Güncelleme Tarihi:17.03.2025