Avrupa Birliği FP7 Projesi Türkiye Toplantısı Başarıyla Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Program (FP7) Projesi’nin 5. toplantısı, projenin tek Türk partneri olan Üniversitemizde 24-26 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

 

Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur’un Proje Türkiye Yürütücüsü ve Prof. Dr. Ahmet Bilgil ve Doç. Dr. Hatice Öznur Öz’ün Araştırmacı, Türkan Vural ve Elif Süzgeç’in bursiyer olarak yer aldıkları, Geopolimer Matrikse Dayalı Atık Lifler ile Güçlendirilmiş Çevre Dostu Kompozit Malzemelerin Geliştirilmesi (Development of Eco-friendly Composite Materials based on Geopolymer Matrix and Reinforced with Waste Fibers) başlıklı, ELAC2015/T02-0721 numaralı ve kısa adı FIBRE olan projenin Avrupa Birliği ülkesi ile Latin Amerika ve Karayip ülkelerinden olmak üzere toplamda 7 partneri bulunuyor.

 

Proje Türkiye toplantısında, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (Türkiye), Cracow University of Technology (Crakow Teknoloji Üniversitesi, Polonya), Riga Technical University (Riga Teknik Üniversitesi, Letonya) ve Babes-Bolyai University (Babes-Bolyai Üniversitesi, Romanya) yetkilileri olmak üzere 4 ülkeden toplam 13 katılımcı yer aldı.

 

24 Haziran 2019’da Kapadokya’da gerçekleştirilen sosyal programın ardından 25 Haziran 2019 tarihinde Mühendislik Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ilk bilimsel programa, ev sahibi olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Gökçek, Proje Türkiye Yürütücüsü Doç. Dr.  Neslihan Doğan Sağlamtimur ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehiman Çiner ve Erasmus Kurum Koordinatörü Hülya Üründü de katılım sağladı.

 

Erasmus Kurum Koordinatörü Hülya Üründü’nün Üniversitemizin uluslararası faaliyetlerini aktarmasından sonra, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar çevre sorunlarına değinerek, “Bu tarz farkındalık yaratacak toplantılar ve bilimsel çalışmaların paylaşıldığı projeler son dönemlerde oldukça arttı. Çalışmaların başarıya ulaşması, gelecek nesillere yaşanılabilir alanlar bırakabileceğimiz anlamına geliyor. Daha dayanıklı ve çevreye zarar vermeyecek yapı malzemelerinin üretilmesi bu bağlamda değerli” dedi.

 

Üniversitemizin Çevre Mühendisliği Bölümü ile birlikte gerçekleştirdiği faaliyetleri de paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, bu düzenlemelerdeki amacımız doğa ile barışık ve iç içe bir kampüs oluşturmak düşüncemizdir, ifadelerini kullandı. Rektörümüz konuşmasını, proje ortaklarına başarılı bir toplantı ve proje dileyerek sonlandırdı.

 

Ekipler 5. İş Paketinde (Wp5) Gerçekleştirdikleri Çalışmalardan Bahsettiler

 

Proje ile ilgili çalışmalarda bulunan ekipler, konu hakkındaki fikirlerini toplantıda ifade etme fırsatı buldular.

 

Proje Türkiye Yürütücüsü Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur Türk ekibin 5. iş paketi için ürettiği yerli malı geopolimer kompozit yapı malzemesinin laboratuvar aşamalarından, yapılan yayın çalışmalarından bahsederken, Proje Polonya Koordinatörü Janusz Mikula ve Dr. Kinga Korniejenko proje kapsamında uçucu külden ürettikleri geopolimer kompozit yapı malzemesi ile ilgili bulgulara ve katıldıkları toplantılara değindi. Proje Letonya Yürütücüsü Dr. Janis Sliseris’in kendi geliştirdiği geopolimer gerilme oranına dayalı malzeme yapısal modelini detaylarıyla anlattığı toplantıda, Proje Romanya Yürütücüsü Dr. Gabriel Furtos ise kenevir lifi ile güçlendirilmiş geopolimer kompozitlerin mekanik özelliklerinden bahsederek uçucu kül ve kenevir lifinden iyi bir geopolimer matriks elde edilebildiğini, lif ilavesi ile zamanla malzemenin basınç dayanımının arttığını ifade etti.

 

Projenin ikinci bilimsel programı üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı toplantı salonu ve fuaye alanı ile Proje Türk ekibinin üretimlerini yaptıkları Atık Teknolojileri Laboratuvarı’nda düzenlendi.

 

Gerçekleştirilen bu toplantıya Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şener, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Mustafa Korkanç ve Dr. Öğretim Üyesi Murat Çiflikli katıldı. Merkezi Araştırma Laboratuvar kompleksindeki laboratuvarların bilimsel çalışmalar yönünden tek tek tanıtıldığı bu etkinlikte Proje Türkiye ekibinin çalışmakta olduğu Atık Teknolojileri Laboratuvarı ve üretilen yerli malı geopolimer kompozit yapı malzemelerine yoğun bir şekilde odaklanılarak, çalışmalar hakkında diğer ülke ekiplerine bilgiler verildi.

 

3 gün süren etkinlikler proje ekiplerinin Mühendislik Fakültesi Çevre ve İnşaat Mühendisliği bölüm laboratuvarlarını da ziyaret etmesi ve laboratuvarlardaki Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi almasıyla sona erdi.