Üniversitemiz Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Betül Çetin’in Proje Yürütücüsü, Üniversitemiz Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Adalet Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Öğretim Görevlisi Bahadır Metin’in de Proje Yürütücüsü Yardımcısı olduğu “İkinci Şansım Gastronomi” başlıklı proje, Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOP SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programında (KOP SOGEP) temel amaç, toplumun içinde bulunduğu yoksulluk ve göç gibi olgulardan kaynaklanan sorunları gidermek ve ortaya çıkan adaptasyon sorunlarını ortadan kaldırmak, özel politika gerektiren kesimlerin ekonomik ve sosyal hayata aktif şekilde katılmalarını sağlayarak toplumsal bütünleşmeyi güçlendirmek ve kalkınma sürecini hızlandırmak amacı ile istihdam ve mesleki gelişim, sosyal içerme, kültür sanat ve spor alanlarındaki projelerin desteklenmesidir.
“İkinci Şansım Gastronomi” Projesi ile Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı bünyesinde bulunan 240 m2 kapalı alanda, proje kapsamında 40 kişiden oluşan eski hükümlülere Dünya ve Türk mutfaklarının yanı sıra Niğde Mutfağı yöresel ürünlerinin de eğitimlerinin verilmesi, bu ürünlerin yaygınlaştırılması ve tanıtılması amacıyla bir adet uygulama mutfağı kurulması planlanmaktadır.
Proje ile Dezavantajlı Gruplar Topluma Kazandırılacak
Bu projenin temel amacı dezavantajlı gruplardan olan eski hükümlüleri, mesleki açıdan tecrübelendirici ve nitelik kazandırıcı eğitimlere yönlendirmektir. Ayrıca, projenin devamında diğer dezavantajlı grupları da eğitim ve nitelikli iş gücü haline dönüştürücü eğitim sürecine dahil ederek, onların da birer kalifiye iş gücü olarak topluma kazandırılmasına devam edilecektir. Bireyler projede görev alarak bir taraftan nitelik kazanacak ve kendilerini yeniden keşfedebilecekler diğer bir taraftan ise ekonomik kazanımlar sonucu buhrandan kurtularak toplumda daha güçlü yer kazanımı sağlayabileceklerdir. Böylece toplumsal dışlanmışlık ve soyutlanmışlıktan toplumla özdeşleşmeye hızlı bir geçiş yapabileceklerdir. Ayrıca, yetişmiş iş gücünü istihdam eden kurum ve kuruluşlarda sosyal hayatla daha fazla içli dışlı olarak toplumsal bütünleşmeye katkı sağlayabilecek ve iş üretme sürecinde daha fazla katma değer elde edebileceklerdir.
İstihdam Edilen Bireylere Saygın Statü Kazandırmak Hedefleniyor
Projede hedef kitle; Niğde ilinde yaşayan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan, aktif iş gücü piyasasında yer almayan ve basit suçlardan yargılanan 18-45 yaş aralığındaki 40 kişiden oluşan eski hükümlüler (iş gücü piyasasına erişimde ayrımcılığa maruz kalan ve yaygın ön yargılarla karşılaşan diğer gruplar) ile Niğde il sınırlarında merkez ilçe dışında diğer ilçelerdeki kısıtlı imkanlara sahip dezavantajlı olarak nitelendirilebilen (18-30 yaş aralığındaki gençler ve kadınlar) ve aşçılık mesleğine meraklı bireylerdir.
Aktif iş gücü piyasasında yer alamayan veya yer alsa dahi kayıt dışı olarak istihdam edilen eski hükümlülere yenilikçi ve modern yöntemler ile mesleki yeterlilik kazandırılarak ve kayıtlı istihdam edilebilirlikleri artırılarak, bu bireylere toplumda daha saygın bir statü kazandırmanın hedeflendiği bu projede Üniversitemiz Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Niğde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Niğde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ortak olarak yer alacaklardır. Bu proje ortakları tecrübeli bir ekip ile bir araya gelerek projenin hazırlanmasına da katkı sağlamışlardır.
“İkinci Şansım Gastronomi” Projesinde kapsamında, Aşçılık Mutfak Atölyesi kurulumu, yenilikçi yöntemler üzerine kurgulanmış mesleki eğitim kursları, eğitimlerini başarıyla tamamlayan bireylere istihdam ve girişimcilik odaklı rehberlik hizmeti, anket çalışmaları ve sertifika töreni ve proje kapanış toplantısı gibi faaliyetler gerçekleştirilecektir.