Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Haberler

Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojilerinde Uzman NÖHÜ’de Atıklardan Hidrojen Üretildi

Üniversitemiz yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm alanındaki öncü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizde yürütülen hidrojen ve yakıt pili teknolojileri üzerine yapılan araştırmalar kapsamında, katı oksit yakıt pili üretiminden arta kalan atık malzemelerden yararlanılarak hidrojen üretildi. Sıfır atık vizyonu doğrultusunda değerlendirilen bu önemli gelişme, çevresel sürdürülebilirliğe ve enerji verimliliğine katkı sunuyor.

Öğretim Üyemizin Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Teknoloji Projesine TÜBİTAK Desteği

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Aktaş’ın yürütücüsü olduğu “Yapay Zeka Teknolojileri ile Her Türlü Endüstriyel Nesneyi Yüksek Doğrulukta Sayabilen, İki Aşamalı Oluk Sayesinde Sürekli Sayım ve Hassas Durdurma İşlemi Yapabilen Endüstriyel Sayma Sistemi” başlıklı proje, TÜBİTAK TEYDEB 1507 Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

NÖHÜ Uluslararası Görünümde Türkiye’de 3’üncü, Dünyada 645’inci

Dünyanın en önemli sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından yapılan 2025 Alan Bazında Dünya Sıralaması’nda Üniversitemiz, “Yaşam Bilimleri” alanındaki “Uluslararası Görünüm” kategorisinde Türkiye’de ODTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesinin ardından 3’üncü, tüm dünyada ise 645’inci sırada yer alma başarısı kaydetti.

NÖHÜ’den Dünyanın En Prestijli Kuruluşu THE’da Bir Önemli Başarı Daha

Üniversitemiz dünyanın en prestijli uluslararası sıralama kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) 2025 Alan Bazında Dünya Üniversiteleri Sıralamalarında; Yaşam Bilimleri, Mühendislik ve Fizik Bilimleri alanlarında dünya üniversiteleri arasına adını yazdırdı. Kuruluşun değerlendirme kriterlerini karşılayarak dünyadaki birçok üniversiteyle yarışan Üniversitemiz, ayrıca bu üç alandaki uluslararası başarısının yanında Türkiye’den sıralamaya girebilen üniversiteler arasında da ön sıralarda yer alma başarısına imza attı.

Üniversitemiz Öğretim Elemanına TÜBİTAK’tan Burs Desteği

Üniversitemiz Bor Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Nida Nur Urgancı, “Gıda Kaynaklı Patojenlere Karşı Fajlar ve Endolizinleri” başlıklı projedeki çalışmalarıyla TÜBİTAK BİDEB 2250-Lisansüstü Bursları Performans Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Üniversitemize Bir Ulusal Patent Tescili Daha

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kaplan ve proje ekibi tarafından başvurusu yapılan "Otomatik Kontrollü Metal Hidrür Reaktör Geliştirilmesi" başlıklı patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ulusal patent tescili almaya hak kazanırken aynı zamanda uluslararası patent olabileceğine ilişkin olumlu rapor da aldı.

NÖHÜ THE Disiplinler Arası Bilim Sıralamasında Dünyada İlk 500’de

Dünyanın en prestijli sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan Interdisciplinary Science Rankings’e (Disiplinler Arası Bilim Sıralamaları) tarihinde ilk defa bu yıl giren Üniversitemiz, tüm dünyadaki yükseköğretim kurumları arasında 401-500 aralığında yer alma başarısına imza attı.

TÜBİTAK BiGG 2024-2 Çağrısı Kapsamında Üniversitemize İkinci Mükemmeliyet Mührü

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana Bilim Dalı ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencileri Kemal Karadağ ile Nuri Yeşilyurt’un “Lignoselülozik Atıklardan Polihidroksi Alkonoat (PHA) Eldesinden Biyoplastik Sentezi” başlıklı projeleri, TÜBİTAK 1812- Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BİGG) 2024-2 Çağrısı kapsamında Mükemmeliyet Mührü almaya hak kazandı.

Çevre Dostu Enerji Teknolojilerine Katkı Sunacak Projemize TÜBİTAK’tan Mükemmeliyet Mührü

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bora Timurkutluk ile Arş. Gör. Furkan Toruntay’ın çevre dostu enerji teknolojilerine katkı sunacak “AEM Elektrolizör Geliştirilmesi” başlıklı projeleri, 1812 - TÜBİTAK Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BİGG) 2024-2 Çağrısı kapsamında “Mükemmeliyet Mührü” ile desteklenmeye hak kazandı.