Bölüm Yönergesi

SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ

  1. Bölümümüzün ortak zorunlu dahil mezuniyet kredisi 240 AKTS’dir
  • Ortak Zorunlu derslerden 17 AKTS
  • Bölüm Zorunlu derslerinden 143 AKTS
  • Seçmeli derslerden 80 AKTS
    • Öğrenci istediğinde, seçmeli derslerin en az 60 AKTS’lik kısmını bölüm seçmeli derslerinden 20 AKTS’lik olan kısmı ise bölüm onayı ile dışarıdan alabilir. 
  1. Öğrenciler tekrarlamak zorunda oldukları dersleri öncelikle alırlar.
  2. Alınabilecek derslerin haftalık toplam kredisi, 45 krediyi aşamaz. Yan dal veya çift ana dal programına kayıtlı öğrencilerin lisans ana dal dersleriyle ortak olmayan dersleri belirtilen kredi limitleri dışındadır.
  3. Akademik takvimde belirtilen tarihlerde ders kaydını yenileyen öğrenci ders ekle-sil tarihlerinde danışman onayı ile azami sınırı aşmamak üzere yeni dersler alabilir, açılmış olan seçmeli dersler ile tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç diğer derslerden ders silebilir.
  4. Ekle-sil tarihlerinden sonra hiçbir şekilde öğrencinin üzerine ders yüklemesi işlemi yapılamaz.
  5. Öğrenci, süresi içinde usulüne uygun olarak almadığı (kayıt yapmadığı) derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez, girerse sınavı iptal edilir.
  6. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur. Aksama dolayısıyla kaybedilen süreler eğitim-öğretim süresinden sayılır.
  7. Ders tekrarı bulunmayan ve tamamladığı yarıyıllar için akademik ortalaması 3,00 veya bunun üzerinde olan öğrenci, ön koşullu dersler hariç ve azami sınırlar içinde kalmak üzere bir üst yıldan ders alabilir. Üst yıldan ders alabilme şartları uluslararası değişim programına katılan öğrencilerin yurt dışındaki eğitimleri sırasında dikkate alınmaz.
  8. Eğitim-öğretim planlarında yer alan dersler ile seminer ve staj çalışmalarına devam zorunludur.
  9. Teorik derslerin %30’undan, pratik derslerin uygulamalarının %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci devamsız sayılır ve o dersin genel sınavına giremez. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.
  10. Devam koşulu sağlanmış teorik derslerin tekrarı durumunda devam zorunluluğu yoktur. Ancak eğitim-öğretim planlarında pratik ders olarak belirlenen laboratuvar ve atölye ortamında yapılan derslerin tekrarında devam zorunludur.
  11. Öğrenciler, eğer isterlerse, akademik ortalamalarını yükseltmek için DD, DC ve CC notlarını aldıkları dersleri tekrar alabilirler. Bu derslerden aldıkları en son not akademik ortalamaya dahil edilir.
  12. NA, FF, FD notlarından biri alınan ve DD veya DC notu alınıp yarıyıl akademik ortalaması 2,00’ın altında kaldığından başarılı olunamayan dersler, dersin açıldığı ilk yarıyılda tekrar alınmak zorundadır.
  13. Seçmeli dersin/derslerin devamını alıp başarısız olan öğrencilere istedikleri takdirde başarısız oldukları seçmeli ders yerine devam almak koşulu ile başka bir seçmeli ders alma veya başarısız oldukları ders/derslerden ara ve genel sınav hakkı verilir. Sınavlar dersin ilgili dönemindeki akademik takvime uygun olarak yapılır. Devamsız başarısız öğrenciler ise başarısız oldukları seçmeli ders yerine başka bir seçmeli dersi alır, öğrenciler başka bir seçmeli ders almadıkça ders üzerinden silinmez.