4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi (EFE'2020) Başladı

Üniversitemiz ve Ahmet Yesevi Üniversitesi ortaklığı ile düzenlenen “4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi” (EFE'2020) enerji devriminin ekonomi politiği temasıyla senkron ve asenkron olarak başladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Şimşek’in sunumu ile başlayan kongrede Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Ahmet Yesevi Üniversitesi Eş Rektörleri Prof. Dr. Cengiz Tomar ve Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov açılış konuşması gerçekleştirdi.

Kongredeki ilk konuşmayı gerçekleştiren Prof. Dr. Nevzat Şimşek, kongreyi açmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasında, 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresinin enerji konularının ekonomi ve finans çerçevesinden ele alınmasına imkan sağladığını belirtti. Prof. Dr. Nevzat Şimşek, kongrenin tarihi hakkında da bilgiler vererek günümüzde enerji alanındaki gelişmelere uygun politikalar belirlenmesinin önemli olduğunu vurguladığı konuşmasını sonlandırdı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Eş Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar ise konuşmasında, enerjinin toplumsal hayatı etkileyen önemli bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek günümüzde 3. Enerji devriminin yaşandığı söyledi. ABD ve Rusya gibi enerji kaynağına sahip ülkelerin kendilerine önemli avantajlar sağladığını da aktaran Prof. Dr. Cengiz Tomar, bir çok çatışmanın enerji kaynağına ya da enerji nakil hatlarına sahip olmak üzere oluştuğunu belirterek enerji devrimi ile birlikte bu çatışma alanlarında mağdur olan halkların da derin bir nefes alacağını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Cengiz Tomar son olarak enerji devriminin farkına erken varan ülkelerin önemli avantajlar elde edeceğini de belirterek sözlerini sonlandırdı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Eş Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov açılış konuşmasına yenilenebilir enerjinin küresel bir konu olduğunu ifade ederek başladı. Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, özellikle Türk dünyası için büyük önem arz ettiğini belirttiği enerji konusunun, 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi ile Türk dünyasında daha anlaşılabilir bir hal alacağını ve kongrenin bilgi edinebilmek için önemli bir platform olduğunu vurguladı.

Yenilenebilir enerjinin, çevre konusunda da önemli bir katkısı olduğundan söz eden Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov, konuşmasının son bölümünde kongrede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, kongre açılış konuşmasında, senkron ve asenkron olarak gerçekleşen 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresinde katılımcıları Niğde’de ağırlamak istediklerini belirterek pandemi dolayısıyla yüz yüze gerçekleştirilemeyen kongrenin farklı şartlarda da olsa düzenlenmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Rektörümüz, Üniversitemizin Türk dünyası ile önemli ortaklıkları olduğunu da aktardığı konuşmasında, Türk dünyası ile yakın ve somut ilişkilerinden de bahsederek 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresinin, akademisyenlerin ve uzmanların enerji konusundaki bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmaları için önemli bir platform olduğunu söyledi.

“Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak hem Türk dünyasına hem de enerji,ekonomi ve finans konularına önem veriyoruz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, enerji sektörünün hem reel hem de finansal piyasalara etkisi itibariyle önemli bir rol oynadığının da altını çizerek “Enerji sektörünün refaha katkı sağlaması için enerji alanını yakından görüp anlamamız önemli. Buna katkı sağlayacak olan 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi bu yönüyle önemli bir açığı kapatacaktır” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, açıklamalarını, 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek ve başarılı bir kongre süreci temennisinde bulunarak sonlandırdı.

Açılış konuşmalarından sonuncusunu gerçekleştiren Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek ise konuşmasına, “Dünya değişiyor, herkes değişiyor. Elbette ekonomi ve enerjide de değişimler oluyor. 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi bu değişimleri akademik olarak değerlendirecek önemli bir ortam sağlıyor” diyerek başladı.

Enerjinin, ekonomik büyümelerin en önemli faktörlerinden biri olduğunu aktaran Prof. Dr. Muhittin Şimşek, kongrenin, değişen ve gelişen dünyanın ekonomik yapısı içinde önemli bir yer teşkil ettiğini de söyleyerek enerji alanında çalışan uzmanların desteğiyle önemli işler yaptığını ve yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi’nde, düşük karbonlu enerji üretimi, yenilenebilir enerji ve yenilenebilir enerjinin geleceği, iklim değişikliği, enerji bağımsızlığı ve bağlanabilirlik, enerji paylaşımı, elektrikli araçlar, nadir toprak materyallerinin ekonomisi, yenilenebilir enerji için teşvikler, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı, büyük enerji yatırımlarının finansmanı, enerji verimliliği, ekonomi, finans ve enerji ile ilgili diğer konular yer aldı.

Kongreye Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Şaban Nazlıoğlu ile Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Çepni davetli konuşmacı olarak katıldı.

Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Şaban Nazlıoğlu’nun “Oil and Agricultural Commodity Markets: Essentials, Modelling Strategies and Future Directions” (Petrol ve Tarımsal Emtia Piyasaları: Temeller, Modelleme Stratejileri ve Gelecek Yönelimler) başlıklı konuşması ile devam etti.

Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Çepni ise “Macro-Uncertainties and Complexity of Energy Transition: Challenges Ahead” (Makro-Belirsizlikler ve Enerji Dönüşümünün Karmaşıklığı: Önümüzdeki Zorluklar) başlıklı kongre konuşmasını gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Genel Sekreteri ve Gazeteci Neşat Gündoğdu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen e-panel ile devam etti.

E-panele, TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, “Türk Enerji Birliği’ni Oluşturma İmkanı ve Potansiyel Gücü” adlı konuşması, Türk Enerji Birliği Araştırmaları Merkezi (TEBAM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlbaş “Türk Enerji Birliği’ni Oluşturma İmkanı ve Potansiyel Gücü” başlıklı konuşması, Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vakur Sümer “Türk Enerji Birliği’nin Önündeki Zorluklar” başlıklı konuşması ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Suat Beylur ise “AEB ve Türk Keneşi Bağlamında Türk Dünyasındaki Enerji Birliği Oluşturma Çabalarının Avrasya’daki Bölgesel Entegrasyonlara Muhtemel Etkileri” başlıklı konuşması ile katıldı.

4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi’nde davetli konuşmacılar ve e-panel de yer alan konuşmacılar dışında, senkron ve asenkron olarak gerçekleştirilen oturumlarda enerji, enerji ve finans, ekonomi ve finans, enerji ve jeopolitika, enerji ve diplomasi, yenilenebilir enerji ve enerji ve çevre gibi çok sayıda konuda katılımcılar tecrübelerini paylaştı.

15 farklı ülkeden 88 farklı üniversite, kuruluş ve şirketten toplam 126 tebliğ başvurusunun yapıldığı 4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresine, bilim kurulu değerlendirmeleri ve pandemi koşulları dikkate alınarak 7 farklı ülkeden, 43’ü senkron 29’u asenkron olmak üzere toplam 72 tebliğ kabul edildi.

4. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi 15 Ekim 2020 Perşembe gününe kadar senkron ve asenkron oturumlar ile devam edecek.