Üniversitemiz Tarım Merkezinde Bal Ormanı Kuruluyor

Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde Niğde Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Bal Ormanı Kurulumu (Ormanlardan Bal Akacak) Fidan Dikimi Etkinliği” kapsamında 1000 adet fidan dikildi.

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Niğde Belediye Başkan Vekili Ahmet Taciroğlu, Niğde Vali Yardımcısı Ahmet Akpınar, Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, Niğde Orman İşletme Müdürü Harun Akdoğan, Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Üniversitemiz akademik ve idari kadrosunun yanında çok sayıda öğrenci katıldı.

“Üniversitemiz Bölgesel Kalkınma Vizyonuyla Önemli Çalışmalara İmza Atıyor”
Etkinlikte açış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, “Anadolu’nun Yükseköğretim ve Bilimde Parlayan Yıldızı olan Üniversitemiz, birçok alanda bilim, ar-ge, teknoloji ve inovasyonda öncü konumuyla bölgesel kalkınma vizyonu temelinde çok önemli çalışmalara imza atıyor.” dedi.

Üniversitemizin bu çerçevede tarım alanında yürüttüğü çalışmalarla TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Raporu’na göre Türkiye’deki 208 üniversite arasında birinci sırada yer aldığını hatırlatan Rektörümüz, konuşmasının devamında şunları ifade etti:

“Üniversitemizin tarım alanındaki çalışmalarını çevreyle bütünleşik olarak algılamasının ve yürütmesinin bu başarımızdaki en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla tarım uygulamalarına bilimsel çerçevede yaklaşan Üniversitemiz, doğaya bağlı tarımı etkileyen iklim değişikliklerini de göz önünde bulundurarak bu çalışmalarını yürütüyor. Bu kapsamda Merkezimizdeki Hayvansal Tarım faaliyetleri arasında yer alan arıcılık çalışmalarımız için doğa dostu arı-orman ilişkisini maksimize etmemiz gerekiyor. Bu amaçla burada bal ormanı kurulumu oldukça önemlidir. Nitekim bu bal ormanlarında dişbudak, iğde, mahlep, ceviz, alıç, badem, ahlat, katalpa, yalancı akasya ve lavanta bitkileri öne çıkıyor. Biz de 2027 yılına 180 dekarlık bal ormanı için bu türdeki bitkilerle bal ormanı kurulumunu tamamlamayı planlamaktayız. Proje kapsamında 80 dekar alana lavanta dikimi, 50 dekarlık alana ise çeşitli meyde fidanları dikeceğiz. Bugün bizleri bir araya getiren fidan dikimi etkinliğimizde ise bu planlamamızın ilk uygulamasını hayata geçireceğiz. Bu çerçevede Niğde Orman İşletme Müdürlüğü’müzün destek ve katkılarıyla 1000 adet fidanı Merkezimizde toprakla buluşturacağız.”

Rektörümüzden Müjdeli Bir Haber
Rektörümüz ayrıca konuşmasında Üniversitemiz tarafından Niğde Bağları efsanesinin gerçeğe dönüştürüleceği müjdesini şu ifadelerle verdi: 
“Bu etkinliğimiz vesilesiyle aynı husustaki bir müjdeyi daha burada vermek istiyorum. Niğde’mize ve bölgesine birçok alanda katkı veren bir yükseköğretim kurumu olarak Niğde Bağları efsanesini de gerçeğe dönüştüreceğiz. 30 dekarlık alanımıza Niğde’ye özgü asmaların yetiştirileceği bağ kurulumunu da planladık.”

Üniversitemizin özellikle tarım alanındaki bölgesel kalkınma amaçlı projelerini hayata geçirmek için Merkezimiz bünyesinde “Çiftçi Eğitimi Koordinatörlüğü”nün de kurulacağını vurgulayan Rektör Uslu, konuşmasını çalışmalarımıza vermiş oldukları desteklerden dolayı Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Daire Başkanlığı ve Niğde Orman İşletme Müdürlüğü ile diğer paydaşlarımıza teşekkür ederek son verdi.

Merkez Müdürü Şekeroğlu, Merkezimizin Çalışmaları Hakkında Bilgi Verdi
Programda konuşma yapan Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Merkezimizin hayvansal ve bitkisel tarım ile bölgesel kalkınma alanlarında yürüttüğü çalışmaları anlattı. Şekeroğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Araştırma merkezimizde yaklaşık 200 koloni arılarda uygulama ve araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Ancak küresel iklim değişikliğiyle doğaya bağlı olan arıların besin döngüsünde bozulmalar görülmektedir. Bu nedenle araştırma merkezimizde arıların sürekli yaralanabilecekleri ağaç türleri dikimine geçilmiştir. Bal Ormanı Kurulumu Projemiz bu amaçla hayata geçirilmiştir. Ayrıca araştırma merkezimiz son yıllarda alt yapı çalışmasını tamamlayarak bölgemizdeki çiftçilere yönelik eğitim ve yayın aşamasına da geçmiştir. Bu çalışmalarda bizlere desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Hasan Uslu Hocamıza teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz. Programın bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

Etkinlik fidan dikimi, belge takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.