“Kazakistan Bağımsızlık Günü” Coşkuyla Kutlandı

Üniversitemizde öğrenim gören  Kazakistanlı öğrenciler tarafından Kazakistan Bağımsızlık Günü” kutlamaları düzenlendi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’te düzenlenen programa, Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreterimiz Batuhan Taşdurmaz, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması, akabinde Türkiye ve Kazakistan Milli Marşları’nın okunmasıyla başlayan programa Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Perizat Yertayeva konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasında Kazakistan’ın bağımsızlık tohumlarının atıldığı bir kutlama yıl dönümü olması ve bu gün şehit olanlar için bir anma günü olması sebebiyle 16 Aralık’ın Kazak Türkleri için acı ve ızdırap dolu ama bir o kadar da önemli ve onurlu bir gün olduğunu ifade eden Perizat Yertayeva “Kazak halkı, önce Rusya İmparatorluğu ardından da Sovyetler Birliği’nin onlarca yıl süren sömürüsü ve baskısı altında kalarak, öz vatanında üvey durumuna düşmüş, öz benliğinden, kültüründen, tarihinden ve dininden uzaklaştırılıp yok edilmeye çalışılmıştır. Kazak Türkleri; Sovyetler Birliği döneminde holodomor adı verilen suni açlık politikası uygulanarak açlık ve kıtlıkla, savaşlarda en ön safa sürülmekle ve Kazakistan topraklarında yapılan toplam 456 nükleer denemeyle Sovyet halkları içinde en çok kırılan halklardan birisi olmuştur. Bilinçli aydınların hemen hemen hepsi çeşitli bahanelerle tutuklanmış, sürgün edilmiş ve öldürülmüştür. Ama bütün bu baskı ve zulümler Kazak Türklerinin içinde yaşayan özgürlük ve bağımsızlık ruhunu öldürememiştir” dedi.

Kazak halkının her türlü sömürge ve zulme karşı bitmeyen isyanlarla dolu tarihinin, birçok destanlara konu olduğunu ve bu destanların asırlar boyu süren zulüm yıllarında hiçbir ümitsizliğe kapılmaksızın, aralıksız dökülen kanlarla yazıldığını dile getiren Yertayeva “Bu destanların en son örneği ise Aralık olaylarıdır. Aralık olayları; Kazakların onurunu ve namusunu korumak üzere silkinip uyandığı, milli bağımsızlık meşalesinin alevlendiği bir gündür. Aralık olayları, Sovyetler Birliği’ndeki tüm cumhuriyetleri etkileyerek milli bağımsızlık mücadelelerinin başlamasına sebep olan, tüm Sovyet cumhuriyetlerinde ve dünya çapında çok büyük öneme sahip bir başkaldırıdır. Bu büyük ve önemli ayaklanma tarihimizin çok derinlerine kadar uzanır. Kazak gençlerinin Jeltoksan Ayaklanması, Sovyetlerin sömürgecilik ve mankurtluk siyasetine karşı Kazak halkının duyduğu ve artık dayanılmaz hale gelen öfkesinin kıvılcıma dönüştüğü andır” diye konuştu.

Kazakistan halkının, uzun yıllar sonra büyük fedakârlık ve çetin mücadelelerle elde ettiği bağımsızlığının coşkuyla kutlandığı programda, Kazakistan’ın özgürlüğünü konu alan şiirler, Kazak şarkıları ve tiyatro gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.

Kazakistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 25’inci yılı münasebetiyle düzenlenen etkinlik Kazak yemeklerinin ikramı ve ulusal eşyalarının tanıtımı ile sona erdi.