Üniversitemizde “1. Meclisin Açılışı” Konferansı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Doğan’ın sunumu ile “1. Meclisin Açılışı” adlı konferans gerçekleştirildi.

Konferansa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Topçu, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans konuşmasına Şehitlerimizi anarak başlayan Prof. Dr. Hamdi Doğan, “Biz bugün burada rahat bir şekilde eğitim verebiliyorsak, bunun nedeni vatan için canlarını ortaya koyan fedakar Şehitlerimizdir” dedi.

Türk Milli Mücadelesinin, Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a çıkması ile başladığını belirten Prof. Dr. Hamdi Doğan sözlerinin devamında, “Vatanımızı işgal etmek isteyenlerin unuttuğu bir şey vardı. Biz 1000 yıldır bu topraklardayız ve inşallah 1000 yıllar daha burada kalacağız” dedi.

Son Osmanlı Mebusan Meclisinin kabul ettiği Misak-ı Milli Belgesinin, bu meclis ile 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında köprü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hamdi Doğan, 1. TBMM’nin çok zor şartlarda çalışmalar yaptığını, elde olan imkanların kısıtlı olduğunu ve Ankara halkının fedakarlığı sayesinde meclisin faaliyete başlayabildiğini dinleyicilere aktardı.

Meclisin ismi konusunda birçok farklı görüş vardı, bunlar Meclis-i Mebusan, Kurultay ve Meclis-i Kebir Milli gibi isimlerdi, diyen Prof. Dr. Hamdi Doğan, herkesin ortak noktasının ise vatanın bağımsızlığı ve işgalden bir an önce kurtarılması düşüncesi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hamdi Doğan konuşmasının sonunda, 1. TBMM’nin ve hain 15 Temmuz darbe girişimi sırasında saldırıya uğrayan TBMM’nin de gazi meclisler olduğunu ifade etti.

Konferans sonunda Prof. Dr. Hamdi Doğan’a katkılarından dolayı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından teşekkür belgesi verildi.