Üniversitemizden Azerbaycan Milli Tohumluk Patates Üretim Sisteminin Oluşmasına Önemli Katkı

Kardeş ülke Azerbaycan’da Milli Tohumluk Patates Üretim Sisteminin oluşturulması amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün talebi üzerine üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan tarafından bir proje hazırlandı. Hazırlanan proje, Azerbaycan Tarım Bakanlığı ve FAO yetkililerinin katıldığı törenle yürürlüğe girdi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 23 Ocak 2019 tarihinde düzenlenen Proje Başlangıç Çalıştayı’na katılan Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, projenin yürütücülüğünü Azerbaycan Tarım Bakanlığının yapacağını, proje kapsamında insan kaynakları gelişimine yönelik kurs ve eğitim programlarının düzenleneceğini, ayrıca ülke düzeyinde laboratuvar, sera ve arazi altyapısı tesis edilerek,  milli tohumluk üretim sisteminin kurulacağını bildirdi.

Üç yıl süreyle uygulanacak olan projenin izleyiciliğini de yapacak olan Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, bu projenin Azerbaycan’da patates üretiminin artırılması ve ülkenin patates tohumluğunda dışa bağımlılığının azaltılması açısından bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, kardeş ülke Azerbaycan’ın gelişimine katkı verecek olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadığını ifade etti.