BES2010 / BESİN MİKROBİYOLOJİSİ

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

Hafta 
Konular 
Öğrenme Kaynakları 
1Besin mikrobiyolojisinin tanımı ve tarihi, besinlerde mikrobiyal aktivite [1] s. 1-7
2Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, tipleri, rolü ve önemi[1] s. 8-16
3Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların bulaşma kaynakları [1] s. 17-24
4Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler: İç faktörler [1] s. 25-32
5Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler: İç faktörler [1] s. 33-40
6Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler: Dış faktörler [1] s. 41-49
7İndikatör mikroorganizmalar ve metabolitler[1] s. 50-58
8Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar tanımı ve sınıflandırılması [1] s. 59-66
9Besin kaynaklı patojen bakteriler [1] s. 67-73
10Küf intoksikasyonu, besin kaynalı viral enfeksiyonlar ve protozoolar[1] s. 74-80
11Besinlerde mikrobiyal bozulma ve mekanizması, bozulmada rol oynayan mikroorganizmalar[1] s. 81-86
12Besin ürünlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar: Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta[1] s. 87-94
13Besin ürünlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar: Meyve-sebzeler ve ürünleri, konserve gıdalar, tahıl ürünleri[1] s. 95-102
14Fermente gıdalar, starter kültürler ve probiyotikler[1] s. 103-110