SusCrop- ERA-NET Cofund on Sustainable Crop Production

Ayrıntılı bilgi için projenin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

ConnectFarms projesi, stres ve iklim degisikligine karsı topragın dayanıklılıgından yararlanırken, bütünlesmis bitkisel + hayvancılık üretimini sürdürülebilir bir sekilde artırmak için yaklasımlar gelistirmesi amaçlanmaktadır. Bu yaklasım, çiftçiler ve paydaslar için bitkisel üretimi + hayvancılık entegrasyonu, hassas uygulamalı tarım, organik girdiler, döngüsel ekonomide ürün artıkların yeniden kullanımı ve tarım uygulamalarının sürdürülebilirlik iyilestirmelerini kapsamaktadır.

Çiftlikten-Çatala stratejisine uygun, çevreye duyarlı üretime yol açan sürdürülebilir stratejiler için birçok yaklasım sunulmaktadır. Pozitif ekolojik etkilesimleri en üst düzeye çıkarmak ve ekosistem hizmetlerini gelistirmek için ekinleri, hayvancılıgı, topragı ve bitki mikrobiyal topluluklarını manipüle etmek için bilime ve doga temelli çözümlere dayalı yeni yaklasımlar uygulanacaktır.

ConnectFarms konsepti disiplinler arası, sürdürülebilir tarımın ihtiyaçları ile uyumlu ekosistem hizmetleri elde etmek için bitkisel, hayvancılık ve ICT entegrasyonunu saglamak için birçok arastırma alanındaki uzmanlıgı bir araya getirmektedir. Türkiye, Bulgaristan, Estonya, Italya, Litvanya, Polonya ve Ispanya olmak üzere tüm ülkelerde çalısmalar yürütülecektir. Projenin hedefleri; Tarım ve toprak verimliligi, bitkisel üretim ve hayvancılık, çesitli bitkisel kökenli girdiler ve biyokömür, hayvanlar için refah ve sürdürülebilirlik, hassas tarım uygulamaları, Yasam döngüsü ve ekosistem hizmetleri degerlendirmesi, paydas katılımı.

Projenin amacı, gelismis tarım teknolojisi, gıda isleme ve koruma, çevre sorunları ve insan saglıgını hedefleyerek yenilikçi stratejik gıda sistemlerine katkıda bulunmaktır. ConnectFarms projesinde tarla bitkileri arasındaki etkilesimi arastırması planlanmaktadır. Örnegin, arpa ve baklagiller ile uyumlu olan çiftlik hayvanları (koyun ve tavuk) arasında iliski (Triangülasyon) yoluyla sürdürülür ? bitki hayvanlar için yem haline gelir, artıklar girdiler haline gelir, girdiler bitkiler ve hayvanları besler ve artırır. Biyokömürün sürdürülebilir kullanımı, döngüsel bir ekonomi yaklasımında hem bitkisel hem de hayvan üretimini iyilestirmek için önemli bir rol oynayacaktır.

Projeyi sunan konsorsiyumunda 7 ülkede bulunan 10 ortak bulunmaktadır: bunlar arasında bir Üniversitelerarası Konsorsiyum, 5 üniversite ve 4 arastırma kurumu bulunmaktadır. Proje disiplinler arası olup, projedeki çalısmalar a) ekolojik ve agronomik b) çesitliligi ve fonksiyonelligi iyilestirmek için toprak ve bitkisel yönetimi ve c) karbon ayırma, besin ögesi döngüsü ve zararlılarla mücadelesi gibi ekosistem hizmetlerin arastırılmasını içermektedir. Toprak ıslah yöntemlerini, enerji gereksinimlerini, yönetim uygulamalarını, verim kayıtlarını ve Avrupa'daki farklı yerlerdeki deneyimleri karsılastırarak farklı ortakların çalısmalarını birbirine baglamak, projenin basarılı bir sekilde yürütülmesi için önemli bir öncelik olacaktır.

Son Güncelleme Tarihi : 31.03.2023