Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam Politikası
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi sağlıklı gençlik, sağlıklı toplum ve sağlıklı gelecek sağlamak ile sağlığın korunması ve geliştirilmesi, sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek unsurlarla mücadele etme konusunu görev edinmiştir. Söz konusu görev kapsamında sağlıklı ve kaliteli yaşamın sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik faaliyet ve etkinliklerde bulunur. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin sağlıklı ve kaliteli yaşam politikası aşağıda belirtilen hususları kapsar:
- Kampüste yaşayan, öğrenen, çalışan herkesin sağlığının korunmasını ve geliştirilmesini hedefler.
- Yürüttüğü ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarla sağlık alanında çalışacak ve bu alanda gereksinimleri karşılamak üzere nitelikli iş gücü sağlayacak profesyoneller yetiştirir.
- Bünyesinde bulunan ve ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim veren birimlerde sağlıklı çalışma ve öğrenme ortamını destekleyecek şekilde sosyal ve fiziksel çevreler oluşturur.
- Bünyesinde çalışan akademik ve idari personel ve öğrenciler için kaliteli sağlık ve sosyal hizmet sunmak amacıyla Sağlık Kültür Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde başta Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Gençlik Danışma Merkezi Koordinatörlüğü, Topluma Hizmet Koordinatörlüğü, Engelli Birim Koordinatörlüğü ve Öğrenci Toplulukları olmak üzere bu amaç doğrultusunda çalışan birimleri oluşturur ve akademik çalışmaları destekler.
· Düşük karbon emisyonunu sağlayacak yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılmasına yönelik akademik araştırma projelerini ön plana çıkararak destekler,
· Kurumsal karbon ayak izini sürekli izler ve karbon yönetimi ve karbondioksit emisyonunu azaltmaya yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar yapar.
· Enerji tasarrufu ve temiz enerjinin önemi konusunda farkındalığın yaratılması için görünürlük çalışmalarını gerçekleştirir (Çalıştay, Panel, Sempozyum, Kongre, Seminer, Sosyal medya paylaşımları vb.)
· Temiz ve verimli enerji teknolojisi ile ilgili oluşturulan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi politikası hakkında yerel, bölgesel, ulusal ve küresel açıdan bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştirir.
· Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kuruluşundan itibaren çevre konusunda duyarlı bir Üniversite olmuştur. Gerek kampüs mevcut yeşil alanların korunması gerekse yeni yeşil alanların oluşturulması ile başlamış olan bu duyarlılık günümüze kadar birçok proje ile gelişmiş ve yeşil kampüs sürdürülebilir üniversite çalışmaları ile devam etmektedir.
· Ulaştırma sistemlerinin tasarımı, planlaması, mevcut örgün ulaştırma altyapılarının iyileştirilmesini ve sürdürebilir altyapı planlamasını hedefler. İnsanların ve malların etkili bir biçimde taşındığı ancak çevreye olumsuz etkilerinin en aza indirilmesini amaçlar.
· Enstitü sınavlarının (tez savunması ve yeterlilik vb.) senkron (eş zamanlı) olarak yapar ve kayıt altına alınarak saklar.
· Öğretim elemanlarının hazırladıkları ders materyallerini Üniversitenin yönlendireceği Öğrenme Yönetim Sistemine ve/veya bireysel olarak tercih edecekleri dosya depolama sistemlerine (Google Drive, Dropbox ve YouTube vs) ve/veya üniversitemizin dosya paylaşım sistemine yükler.
· Senkron (Canlı) derslerin ara verilerek yapılabilmesi ve yapılan senkron (canlı) derslerin Öğrenme Yönetim Sistemine kaydedilerek öğrencilerin asenkron (eş zamansız) erişimine açık olmasının sağlar.
· Uzaktan Eğitim Koordinatörlüğü’nün uzaktan eğitim faaliyetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için bir web sayfası oluşturması ve öğretim elemanları ile öğrencilere yardımcı olacak yönlendirici materyalleri, iş akışını, formları ve rehberleri hazırlar.
· Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve sağlığı olumsuz etkileyen unsurlarla (bağımlılık, şiddet, cinsel sağlık, endemik hastalıklar vb) mücadele konularında yerel ve ulusal düzeyde sağlık kuruluşlarıyla iş birlikleri yapar.
Ülke kalkınmasına katkı sağlayarak dünyadaki problemlerin çözümünde aktif bir rol oynayan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek amacıyla yoksullukla mücadelede üstüne düşen görevi yapmayı önemsemektedir. Evrensel düşünebilen, etik ve kültürel değerlere sahip bireyler yetiştirmek ve yenilikçi uygulamaları hayata geçirmek suretiyle Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2030 yılına kadar, yoksulluğu tüm boyutlarıyla sona erdirmeye yönelik yerel, bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde politikalara katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin yoksullukla mücadele politikası aşağıda belirtilen hususları kapsar:
· Öğrenimine devam edebilmek için temel hizmetlere ihtiyaç duyan öğrencilere çeşitli kurum, vakıf, dernek ve şirketler tarafından verilen burs/kredi işlemlerini koordine eder ve yürütür.
· Gelir düzeyi düşük öğrencilere temel hizmetler (sağlık, barınma, beslenme, psikolojik danışmanlık) ve kampüs içi ulaşım hizmetleri verir.
· Yoksul öğrencilerin eğitim döneminde ekonomik olarak desteklenebilmesi için kısmi zamanlı çalışma olanağı ve yemek yardımı sağlar.
· Yoksulluğu sonlandırmak için yerel, bölgesel, ulusal ve küresel ölçekte şahıs, kurum, kuruluş, işletme, sivil toplum kuruluşları vb. kurumlarla iş birliği yaparak projeler geliştirir, geliştirilen projelerin koordinasyonunu yapar.
· Özellikle kadınların ekonomik olarak üretime katılmasının sağlanması ve yoksulluk içine düşmesinin engellenmesi için teknik eğitimler düzenler.
· Örgün eğitimin bir parçası olarak insan beceri ve bilgisini geliştirmenin yanında araştırma, Ar-Ge ve danışmanlık gibi uygulamalar ile sermaye ve kapasite gelişimi yaratarak ekonomik gelişmeye katkıda bulunur.
· Yoksullukla mücadelede bölgesel paydaşlarla ortak hareket etmeyi ve politika oluşturmayı hedefler.
· Üniversitede üretilen sağlık alanına yönelik bilginin topluma aktarılmasını sağlamak amacıyla Niğde halkına yönelik sağlık temalı bilimsel ve sosyal etkinlikler düzenler.
· Çalışan performansını iyileştirme, akademik verimliliği, üretkenliği ve motivasyonu artırmaya yönelik hizmet sunan birimlerden (Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Gençlik Danışma Merkezi Koordinatörlüğü, Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü, Engelli Birim Koordinatörlüğü ve Öğrenci Toplulukları) akademik ve idari personel ve öğrencilerin yararlanmasını sağlayan hizmet ağının sürdürülebilirliğini sağlar.
· Bağımlılıkla mücadele kapsamında öğrencilere ve çalışan akademik ve idari personele yönelik farkındalık eğitimleri, seminerler diğer etkinliklerin hazırlanması ve sunulmasında bu alanda çalışan birimlere destek sağlar ve yerel kurum-kuruluş ve STK’larla işbirliği içinde faaliyetler yapar.
Üniversitemizde tütün ve tütün ürünlerini kullanmayanların pasif içiciliğinin engellenmesi, kullananların tütün ve tütün ürünlerine erişiminin zorlaştırılması, tütün ve tütün ürünleri kullanımı özendiriciliğinin azaltılması hedefiyle Dumansız Kampüs politikası benimsenmiştir. Tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması ve kullananlar hakkında uygulanacak cezai işlemler ile dumansız kampüs uygulamasının kampüsümüzde hayata geçirilmesi süreciyle ilgili hususlar şu şekilde belirlenmiştir:
· Bu uygulama Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde görev yapan tüm akademik ve idari personeli, öğrencileri ve üniversitemize gelen ziyaretçileri kapsar.
· Bu uygulama Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kampüs alanlarında ve ziyarete açık tüm mekânlarda geçerlidir.
· Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kampüsü genelinde sigara içilebilen alanlar sınırlandırılmıştır. Binaların girişlerine “Dumansız Alan” şablonları oluşturulmuş, yerlere boyama yapılmıştır. Tütün ürünü kullanılmasına izin verilen alanların, binaların giriş-çıkış kapıları ile çevrelerine en az 10 metre uzaklıkta olması sağlanmıştır.
· Dumansız kampüs alanında tütün ve tütün ürünlerini tüketenlere 4207 ve 4733 sayılı Kanunlar kapsamında idari para cezası uygulamak üzere her binadan bir ya da birden fazla personel ismi belirlenerek ve makam oluru alınarak yetkilendirme yapılmıştır. İdari para cezası uygulamaya yetkili personel listesi kayıt altında tutulmaktadır ve her yıl güncellenmektedir.
· Kanun hükümlerinin ihlali durumunda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Koruma ve Güvenlik Müdürlüğü birimine ihbar yapılabilmekte, güvenlik personeli idari para cezası kesmeye yetkili kişilerle iletişime geçmektedir.
· Üniversitemize ait araçlarda sigara içilmez yasal uyarı yazısı bulunmaktadır ve şoför dâhil sigara içilmemektedir.
· Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kampüs alanlarında hiçbir noktada sigara satışı yapılmamaktadır.
· Kampüste herkes tarafından görülebilecek alanlarda uyarı levhaları mevcuttur.
· Öğrencilerin ihtiyacı olan üreme ve cinsel sağlık ile ilgili hizmetlerin sunumu ve öğrencinin bu hizmetlere ulaşabilmesi için çalışmalar yapar.
· Kampüste sağlıklı, erişilebilir ve sürdürülebilir beslenme olanaklarını sağlar.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin öğrenciler ve çalışanları kapsayan bütüncül bir bakış açısıyla sorumluluk alanı içinde bulunan eğitim, öğretim, araştırma, üretim ve hizmet birimlerinde benimsediği sürdürülebilir üretim ve tüketim politikası aşağıda belirtilen ana unsurları kapsamaktadır:
· Öğrencilerin ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak satın alma, dönüştürme ve lojistik faaliyetlerini kapsayan gıda ve malzeme tedariki sürecinde, güvenilir ürün sağlar, sürdürülebilir çevre odaklı planlama yapar ve yeşil tedarik zinciri prensiplerine dayanan bir yönetim sistemi oluşturur.
· Çevre dostu üniversite olarak, plastik ve tek kullanımlık malzemelerin temininin ve kullanımının tedarik sürecinden başlayarak Sürdürülebilir Yeşil Üniversite ilkeleri ve sıfır atık yaklaşımı ile azaltılmasını planlar; engelleme, azaltma, geri kazanım ve geri kullanım yollarıyla atık oluşumunu azaltır.
· Sıfır Deşarj, Sıfır Atık, Geri dönüşüm, Yeniden Kullanma ilkelerini üniversite birimlerinin gelişim planlarında, tasarım, araştırma-geliştirme ve hizmet faaliyetleri ile dış kaynaklı tedarik zincirini kapsayacak şekilde üniversite geneline yayar ve uygular.
· Kampüste eğitim alan ve yaşayan öğrenci ve personelin, farklı gıda seçeneklerini de içeren uygun fiyatlı, besin değeri yüksek, sağlıklı ve sürdürülebilir gıdalara ulaşımını sağlar.
· Gıda tedarik sürecinde yerel ve sürdürülebilir kaynaklara öncelik verir ve oluşan gıda atıklarının izlenebilmesi, bertaraf edilmesi ve değerlendirilmesi için Yeşil Üniversite stratejik planı çerçevesinde üniversite entegre atık sistemini kullanmayı hedefler.
· Sağlıklı ve hareketli yaşam, obezite ve metabolik hastalılarla mücadele etmek adına düzenlemeler yapar. Spor, sosyal ve kültürel tesislerin erişilebilir olmasını sağlar.
· Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kampüsü içinde 260 dekarlık uygulama alanı ayrılmış bulunmaktadır. Bu alanın 60 dekarlık kısmında sık dikim ve geleneksel üretime yönelik meyve tür ve çeşitleri, 30 dekarlık kısmında sofralık ve şaraplık çeşitlerle bağ kurulması, 60 dekarlık alanın sertifikalı organik üretime ayrılması, 90 dekarlık alanın tarla bitkileri üretimine ayrılması, 20 dekarlık alanın ise araştırmalara ayrılmasını planlar.
· Sektörün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü oluşturma açısından önemli rol oynayan bitki ıslahı zengin gen kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve biyoteknoloji alanındaki çalışmalar ile birlikte klasik ıslah programlarıyla üretimi teşvik eder.
- Üniversite yaşamına psiko-sosyal uyum ve ruh sağlığının korunmasına yönelik hizmetlerin sunumu ve öğrencinin bu hizmetlere ulaşılabilmesi için çalışmalar yapar.