Sürdürülebilir İklim Eylem Politikası
Sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyerek, eğitim, araştırma, eylemler ve toplumsal katılım aracılığıyla Türkiye için belirlenmiş iklim değişikliği eylem planlarını destekliyoruz ve sürdürülebilir bir gelecek için çözümler üretiyoruz.
Belirlenen stratejiler;
- Eğitim öğretim müfredatında her meslek dalında eğitimlerdeki derslerin sürdürülebilirlik temelinde olması,
- Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında eğitim ve farkındalık programlarının oluşturulması,
- Yapılan araştırma ve bilimsel çalışmalarda yenilikçi, sürdürülebilir ve iklim dostu çalışanların yaygınlaşmasının sağlanması,
- Doğal su kaynaklarının korunması ile ilgili olarak arıtılmış suların yeniden kullanılması, yağmur suyu hasat sistemlerinin verimli bir şekilde bakımı yapılarak kullanımının sağlanması,
- Enerji verimliliğini artırmak için bina ve altyapı iyileştirmeleri yapılması,
- Atık yönetimi, su tasarrufu ve yenilenebilir enerji kullanımı gibi alanlarda operasyonel etkimizi azaltacak adımlar atılması,
- Öğrenciler, personel ve yerel topluluklarla iş birliği yaparak sürdürülebilirlik projeleri üretilmesi,
- Sürdürülebilirlik ilkesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri temelli akıllı teknolojilerin çevresel sistemlere entegrasyonu ve verimliliği artırıcı teknolojik uygulamaların uygulanması ve geliştirilmesi,
- Sürdürülebilirlik ve çevre odaklı öğrenci kulüplerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve tanıtıcı-bilinçlendirici aktivitelerde rol alması,
- Sosyal medya ve yerel basın başta olmak üzere iletişim kanalları üzerinden sürdürülebilirlik ve çevresel faaliyetlerin ön plana çıkarılması ve ulusal/uluslararası iş birliklerinin sağlanması,
- Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası iklim eylem hedeflerinin belirlemesinde ve uygulanmasında etkin rol üstlenen ve/ya üstlenebilecek bilim insanlarının yetiştirilmesi.
Ölçülebilir Hedefler:
1. 2030 yılına kadar üniversite genelinde sera gazı emisyonlarını %50 oranında azaltma.
2. 2025 yılına kadar kampüs alanında atık miktarını %30 azaltma.
3. 2025 yılına kadar enerji tüketimini %20 azaltma ve %50'sini yenilenebilir kaynaklardan karşılama.
4. Her öğrenci ve personelin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında en az bir eğitim programına katılmasını sağlama.
Üniversitemiz tarafından belirlenen stratejiler, ulusal ve uluslararası hedeflere ulaşma ve sürdürülebilir bir yaşama hizmet etme amacıyla benimsenmiştir. İlgili stratejiler ve hedeflere ulaşma amacıyla alt başlıklar oluşturulmuştur. İlgili başlıklar ve içeriklerine aşağıda yer verilmiştir.
Sürdürülebilir Su Yönetimi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; çevre farkındalığını, Üniversitenin tüm faaliyetlerinde ön planda tutan, bu yönde çevre aktiviteleri gerçekleştiren, eğitim ve öğretim süresi boyunca ve sonrasında sürdürülebilirlik olgusunu öğrencileri ve çalışanları için yaşam kültürü haline getirmeyi hedefleyen Sürdürülebilir Yeşil Kampüs politikasını benimsemektedir.
- Sürdürülebilir Yeşil Kampüs politikası dahilinde Üniversite, sorumluluk ve yetki alanları içinde kullanılan suları (şebeke suyu, gri su, yağmur suyu, atıksular) belirlemek ve yönetmekle yükümlüdür. Bu doğrultuda; (a) birimler tarafından kullanılan su miktarının belirlenmesi, kayıt altına alınması, su kullanımının en aza indirilmesi ve su kayıp ve kaçaklarının azaltılması, (b) gri suların ve yağmur sularının, insan sağlığına ve çevreye yönelik olası olumsuz etkisini en aza indirecek şekilde arıtılması ve arıtılan/kullanılan miktarın belirlenmesi, (c) gri su gibi geri kazanılabilecek sular haricinde kalan atıksuların, insan sağlığı ve çevreye zarar vermeden atıksu toplama kanalları ile drenajının sağlanması ve uzaklaştırılması faaliyetleri Üniversite’nin ilgili birimleri tarafından yürütülür.
- Üniversite sürdürülebilir yeşil üniversite stratejisini oluşturup kurumsal yapılanmayı gerçekleştirir. İlgili komisyonlar vasıtasıyla gerekli raporlamalar ve takipler gerçekleştirilir. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda veri analizleri yapılır ve Rektörlüğe sunulur.
- Sürdürülebilir su yönetimi politikası gereğince; suyun geri kazanımı, suyun yeniden kullanılması, atıksuların arıtılması ve arıtım proseslerinde verimlilik ve su ayak izinin azaltılması yönünde çalışmalar yapar. Bu çalışmalar, Üniversitenin ilgili akademik birimleri tarafından desteklenir.
- Sıfır Deşarj, Sıfır Atık, Suyun Yeniden Kullanılması ilkeleriyle, Üniversite birimlerinin gelişim planlarında, tasarım, araştırma ve geliştirme projelerinde atık suların yeniden kullanılabilir hale getirilebilmesi için çalışmalar yapar.
- Su kaynaklarından temin edilen suyun, tarım, peyzaj ve insani amaçlı ekonomik kullanımı için gerekli önlemleri alır ve su ihtiyacını karşılamada alternatif su kaynaklarını araştırır.
- Üniversitede suyun daha ekonomik kullanımı için gerekli duyarlılığın ve farkındalığın sağlanması amacıyla ortak su bilinci oluşturulmasına ve bilinçli su tüketimine ilişkin çalışmalar yapar.
- Su güvenliğine ilişkin yerel, bölgesel, ulusal düzeyde ve küresel çapta iş birliği yapmayı hedefler.
- Üniversitemiz, ekosistemlerin, yaban hayatının, insan sağlığının ve toplum refahının korunmasına yönelik sorumluluklarını yerine getirirken, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine büyük önem vermektedir. Bu kapsamda, su deşarjları, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın belirlediği su kalitesi standartlarına tam uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmekte olup, doğal su döngüsü üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Deşarj edilen suların kalitesi, Bakanlık tarafından akredite edilmiş bağımsız laboratuvarlar tarafından düzenli olarak izlenmekte, analiz edilmekte ve sonuçlar titizlikle raporlanmaktadır. Bu süreç, yalnızca yasal gerekliliklerin yerine getirilmesini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda çevresel sorumluluklarımız doğrultusunda su kaynaklarının korunmasına katkı sunmaktadır.
Son Güncelleme Tarihi:07.11.2024