Sürdürülebilir Su Yönetimi Politikası
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; çevre farkındalığını, Üniversitenin tüm faaliyetlerinde ön planda tutan, bu yönde çevre aktiviteleri gerçekleştiren, eğitim ve öğretim süresi boyunca ve sonrasında sürdürülebilirlik olgusunu öğrencileri ve çalışanları için yaşam kültürü haline getirmeyi hedefleyen Sürdürülebilir Yeşil Kampüs politikasını benimsemektedir.
- Sürdürülebilir Yeşil Kampüs politikası dahilinde Üniversite, sorumluluk ve yetki alanları içinde kullanılan suları (şebeke suyu, gri su, yağmur suyu, atıksular) belirlemek ve yönetmekle yükümlüdür. Bu doğrultuda; (a) birimler tarafından kullanılan su miktarının belirlenmesi, kayıt altına alınması, su kullanımının en aza indirilmesi ve su kayıp ve kaçaklarının azaltılması, (b) gri suların ve yağmur sularının, insan sağlığına ve çevreye yönelik olası olumsuz etkisini en aza indirecek şekilde arıtılması ve arıtılan/kullanılan miktarın belirlenmesi, (c) gri su gibi geri kazanılabilecek sular haricinde kalan atıksuların, insan sağlığı ve çevreye zarar vermeden atıksu toplama kanalları ile drenajının sağlanması ve uzaklaştırılması faaliyetleri Üniversite’nin ilgili birimleri tarafından yürütülür.
- Üniversite sürdürülebilir yeşil üniversite stratejisini oluşturup kurumsal yapılanmayı gerçekleştirir. İlgili komisyonlar vasıtasıyla gerekli raporlamalar ve takipler gerçekleştirilir. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda veri analizleri yapılır ve Rektörlüğe sunulur.
- Sürdürülebilir su yönetimi politikası gereğince; suyun geri kazanımı, suyun yeniden kullanılması, atıksuların arıtılması ve arıtım proseslerinde verimlilik ve su ayak izinin azaltılması yönünde çalışmalar yapar. Bu çalışmalar, Üniversitenin ilgili akademik birimleri tarafından desteklenir.
- Sıfır Deşarj, Sıfır Atık, Suyun Yeniden Kullanılması ilkeleriyle, Üniversite birimlerinin gelişim planlarında, tasarım, araştırma ve geliştirme projelerinde atık suların yeniden kullanılabilir hale getirilebilmesi için çalışmalar yapar.
- Su kaynaklarından temin edilen suyun, tarım, peyzaj ve insani amaçlı ekonomik kullanımı için gerekli önlemleri alır ve su ihtiyacını karşılamada alternatif su kaynaklarını araştırır.
- Üniversitede suyun daha ekonomik kullanımı için gerekli duyarlılığın ve farkındalığın sağlanması amacıyla ortak su bilinci oluşturulmasına ve bilinçli su tüketimine ilişkin çalışmalar yapar.
- Su güvenliğine ilişkin yerel, bölgesel, ulusal düzeyde ve küresel çapta iş birliği yapmayı hedefler.
- Üniversitemiz, ekosistemlerin, yaban hayatının, insan sağlığının ve toplum refahının korunmasına yönelik sorumluluklarını yerine getirirken, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine büyük önem vermektedir. Bu kapsamda, su deşarjları, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın belirlediği su kalitesi standartlarına tam uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmekte olup, doğal su döngüsü üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Deşarj edilen suların kalitesi, Bakanlık tarafından akredite edilmiş bağımsız laboratuvarlar tarafından düzenli olarak izlenmekte, analiz edilmekte ve sonuçlar titizlikle raporlanmaktadır. Bu süreç, yalnızca yasal gerekliliklerin yerine getirilmesini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda çevresel sorumluluklarımız doğrultusunda su kaynaklarının korunmasına katkı sunmaktadır.
Son Güncelleme Tarihi:07.11.2024