Sürdürülebilir Atık Yönetimi Politikası
-
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, sürdürülebilir karasal yaşam hedefleri doğrultusunda, arazilerinin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını, mevcut ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği korumayı önemser. Bu bağlamda, Sürdürülebilir Kalkınma ve Sıfır Atık Hedefleri doğrultusunda atıkların azaltımı ve giderimi için çalışmalar yürütür.
-
Üniversite birimlerinde oluşan atığın (tehlikeli, tıbbi, deney hayvanları ve biyolojik kökenli, radyoaktif) üretildiği başlangıç noktasından itibaren takibi yapılarak çevre ile dost bir şekilde uzaklaştırılmasına kadar olan süreçleri yasal mevzuatlar çerçevesinde üniversite genelinde verimli ve ölçülebilir standartlarda gerçekleştirir ve kurumsal bazda Entegre Atık Yönetim Sistemi ile sürdürülebilirliğini sağlar.
- Çevre dostu üniversite olarak, plastik ve tek kullanımlık malzemelerin temininin ve kullanımının tedarik sürecinden başlayarak Sürdürülebilir Yeşil Üniversite ilkeleri ve sıfır atık yaklaşımı ile azaltılmasını planlar; engelleme, azaltma, geri kazanım ve geri kullanım yollarıyla atık oluşumunu azaltır.
- Sıfır Deşarj, Sıfır Atık, Geri dönüşüm, Yeniden Kullanma ilkelerini üniversite birimlerinin gelişim planlarında, tasarım, araştırma-geliştirme ve hizmet faaliyetleri ile dış kaynaklı tedarik zincirini kapsayacak şekilde üniversite geneline yayar ve uygular.
-
Başta Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi birimleri olmak üzere yerel ve daha sonra ulusal ölçekte sıfır emisyonlu bina/binaların projelendirilmesi ve yapımına yönelik girişimlerde bulunur/destekler, kurum içerisinde atık depolamadan kaynaklanan emisyonların azaltılmasına yönelik tedbirler alır. Ayrıca, kampüs içerisinde ve kendisine bağlı birimlerde, atıksuların deşarjları için yerel yönetimler ile (belediyeler) iş birliği yapar. Kampüsteki plastik atıkları azaltmak için politikalar oluşturur. Tehlikeli malzemeleri kapsayan tehlikeli atık giderimi için planlamalar yapar.
- Su kalitesini ve ekosistemini korumak ve dolayısı ile çevreye potansiyel zararı önlemek için atık bertarafı uygulamalarını gerçekleştirir.
- Gıda tedarik sürecinde yerel ve sürdürülebilir kaynaklara öncelik verir ve oluşan gıda atıklarının izlenebilmesi, bertaraf edilmesi ve değerlendirilmesi için Yeşil Üniversite stratejik planı çerçevesinde üniversite entegre atık sistemini kullanmayı hedefler.
- Sürdürülebilir alternatiflere (termos, kupa vb.) öncelik verilir. Üniversitenin satın alma politikasında tercih edilen ürünün ambalajında plastik kullanımını dikkate alır. Tüm üniversite paydaşlarını kapsayacak şekilde teşvik edici sürdürülebilirlik faaliyetleri yapılır. Su şişelerinin kolay doldurulmasını kolaylaştırmak ve tek kullanımlık plastik su şişelerine olan ihtiyacı azaltmak amacıyla kampüs genelinde stratejik noktalara su dolum istasyonları kurulmaktadır.
- Öğrencileri ve personeli plastik kirliliğinin çevresel etkileri ve plastik kullanımının azaltılmasının önemi konusunda eğitmek amacıyla düzenli bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu, kampüste sürdürülebilirlik kültürünü teşvik etmeyi amaçlayan atölye çalışmaları, seminerler ve kampanyaları içerebilir.
- Üniversitemiz, tek kullanımlık malzemelerin azaltılmasına yönelik etkin bir politika izlemektedir. Çevre bilincinin artırılması ve sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında "Kendi Kupanı Getir, Kahveni/Çayını Götür" kampanyası başlatılmıştır. Bu kampanya kapsamında öğrencilere ve personele, kendi kişisel termos veya kupa kaplarını getirerek içeceklerini alabilecekleri bir fırsat sunulmaktadır. Ayrıca kampanya, çevre dostu bir yaklaşımı teşvik ederek katılımcılara içeceklerde %50 indirim sağlamaktadır. Atık önleme ve azaltma, sürdürülebilirlik ve yeşil kampüs hedefleri doğrultusunda bu ve benzer uygulama ve etkinliklerin artırılması hedeflenmektedir.
-
Üniversitemiz, sürdürülebilir atık yönetimi kapsamında sadece kampüs ve bağlı birimleri değil aynı zamanda hizmet alım ve tedarik zinciri prosesleri ve paydaşlarını da takip etmektedir. İlgili iş birlikçilerden ürün ve sürdürülebilirlik raporları istenmektedir. İş birliklerinde sürdürülebilirlik ve sıfır atık anlayışı odaklı paydaşlara öncelik verilmektedir.
Son Güncelleme Tarihi:07.11.2024