KIM4015 / BESİN KİMYASI

DERS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

  
Dersin Kodu Dersin Yarıyılı/Yılı   Dersin Türü   Dersin Seviyesi   Dersin Öğretim Dili
     
  
Dersin Adı Teori Uygulama AKTS
Dersin İngilizce Adı
Dersin Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Yardımcı Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Amacı
Dersin Kısa İçeriği
Önkoşullar

DERSİN HEDEFLERİ
 
DERSİN HEDEFLERİ 
1Bu dersi alan bir öğrenci; beş temel besin grubunu tanımalı. Temel gıdaların yapılarını ve besin kimyasındaki uygulamalarını öğrenmeli.
2Karbonhidratların yapılarını, beslenmedeki yeri ve önemini kavramalı.
3Pişirmenin karbonhidratların kimyasal yapısına dolayısıyla besin kalitesine etkisini öğrenmeli.
4Temel besin gruplarının yapılarında bulunan yağların yapılarını, beslenmedeki yeri ve önemini kavramalı.
5Pişirmenin yağların kimyasal yapısına dolayısıyla besin kalitesine etkisini öğrenmeli.
6Temel besin gruplarının yapılarında bulunan proteinlerin yapılarını, beslenmedeki yeri ve önemini kavramalı.
7Pişirmenin proteinlerin kimyasal yapısına dolayısıyla besin kalitesine etkisini öğrenmeli.
8Posanın yapısını, besin kimyası ve sağlık açısından önemini öğrenmeli.
9Laboratuvarlarda iyi bir çözücü olan suyun, besin kimyası ve vücut için de iyi bir çözücü olduğunun farkına varmalı, yaşamsal önemini kavramalı.
10Yaş, cinsiyet ve boyuna göre uygun vücut kütlesinin (BKİ) önemini kavramalı, bunun için yapılması gerekenleri öğrenmeli.
11Temel besin gruplarının yapılarında bulunan vitaminlerin yapılarını, besin kimyasındaki ve beslenmedeki yeri ve önemini kavramalı.
12Temel besin gruplarının yapılarında bulunan elementlerin, besin kimyasındaki ve beslenmedeki yeri ve önemini kavramalı.
13Pişirmenin vitaminlerin kimyasal yapısına dolayısıyla besin kalitesine etkisini öğrenmeli.
14Bu konularla ilgili yapılan bilimsel araştırmalara ilgi duymalı, okumalı, incelemeli.
15Kendisi de araştırma yapmayı isteme ve becerisi kazanmalı.
 
DERSİN KATEGORİSİ
DERSİN KATEGORİSİ DERSİN YÜZDESİ
Uzmanlık/Alan Bilgisi Dersi