Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Yarışmaları (TEKNOFEST)

Türkiye’nin gelişmesi ve her alanda bağımsızlığını güçlendirmesi ile ilgili hedefleri doğrultusunda milli ve özgün teknolojik ürün ve sistemler geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların en önemli unsurları ise toplumun bütün katmanlarının bu hedefler doğrultusunda motivasyon kazanması, yüksek teknoloji projelerini geliştirecek insan kaynağının eğitilmesi ve desteklenmesidir. “Milli Teknoloji Hamlesi” olarak tanımlanabilecek bu süreçlerde başarı elde edilebilmesinin ön koşullarından biri, tüm dünyada yüksek teknoloji projelerinin lokomotifi olarak kabul edilen havacılık ve uzay alanlarında gelişme kaydedebilmektir.

Ülkemizin özellikle son dönemde büyük bir atılım gerçekleştirdiği havacılık ve uzay alanlarında devletimizin de desteği ile yerli İHA’lar, helikopterler ve uçaklar üretebilir hale gelmiş, uydu ve uzay çalışmalarında önemli mesafeler kaydedilmiştir. Ülkemiz bu çalışmalar ile gelişimini dünyada teknolojinin yüksek verimlilik ve kalite politikasına paralel olarak sürdürmekte, her geçen gün daha ileriye giderek tüm üretim alanlarında esas aldığı millileşme vizyonu ile ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı hedeflemektedir.

Bu amaçlar doğrultusunda eğitim ve proje odaklı çalışmalar yürüten Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde 2021 Eylül ayında, Atatürk Havalimanı’nda “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST” 4.sü düzenlenecektir. TEKNOFEST, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜBİTAK gibi kamu kurumlarının yanı sıra ASELSAN, BAYKAR, HAVELSAN, ROKETSAN gibi ülkemizin milli teknoloji geliştirme süreçlerinde kritik rol oynayan firmaların, ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi gibi akademik kurumların ve AA, TRT, Demirören Medya Grubu gibi medya kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 67 paydaş kurumla birlikte düzenlenmektedir.

Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen binlerce gencimizin hayallerini gerçekleştirmek için çeşitli disiplin ve kategorilerde Teknoloji Yarışmaları düzenlenmektedir. TEKNOFEST’in ilk yılı olan 2018’de 14 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına toplamda 4333 takım, 20 bin genç başvuru yapmıştır. 2019 yılında 19 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına 81 il ve 122 ülkeden 17.373 takım ve takım ve 50 bin yarışmacı başvurmuştur. 2020 yılında ise Gaziantep’in ev sahipliğinde 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmasına 81 il ve 84 ülkeden 20.197 takım ve 100 bin genç başvuruda bulunmuştur. Yarışmacılara destek olmak ve Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerindeki başarılarını artırmak amacıyla alanında uzaman mühendisler ve akademisyenler ile birlikte çevrim içi eğitimler, çevrim içi eğitim kitleri ve soru cevap toplantıları düzenlenmiştir. Tüm bu çalışmaların sonucunda Covid-19 pandemisine rağmen teknoloji tutkunu gençler yarışmalara katılarak kıyasıya mücadele etmiştir.

TEKNOFEST programına ilişkin detaylı bilgiler http://teknofest.org web sitesinde, TEKNOFEST kapsamında bu yıl düzenlenecek 35 yarışma için yarışma kapsamı ve şartname gibi detaylar https://www.teknofest.org/yarismalar.html adresinde mevcuttur.

Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bünyesinde düzenlenecek olan Teknoloji Yarışması’na başvurular için son tarih 28 Şubat 2021’dir. Yarışmalara katılacak olan takımlara TEKNOFEST tarafından sunulan ekipman, altyapı, ulaşım vb. desteklere ilişkin bilgiler aşağıdaki linktedir.

Link: https://www.teknofest.org/basin-odasi.html


Detaylı web sayfası