CV, orijinal latince ifadesiyle Curriculum Vitae, İngilizce’deki karşılığı “Course Of (My) Life”, Türkçe’ye çevirirsek “Hayat(ımın) Seyri – Yönü – Yolu” anlamına gelmektedir. Genel kabul görmüş şekliyle ise Türkçe’de “Özgeçmiş” kelimesiyle çevrilmektedir.
CV yani Özgeçmiş, iş başvurularında kendimizi ifade etmek için kullandığımız birkaç sayfalık yazıdan ibarettir. Ama o birkaç sayfalık yazı bizim bir işe girip giremememiz de çok etkilidir. Karşımızdaki firmanın insan kaynakları (İK) yetkilisi ya da işe alım sorumlusu tarafından hakkımızda karar verilmesinde etkili olan en temel unsurlardan biri işte bu birkaç sayfalık yazıdır.
Bir işe başvuru yapan yüzlerce hatta binlerce kişi arasından sıyrılıp öne çıkmak, ön elemeyi geçip insan kaynakları (İK) yetkilisinin karşısında mülakata yani sözlü eleme aşamasına kalabilmek için, herhangi bir CV’den çok daha fazlasına ihtiyaç vardır.
Özgeçmişin Niteliği
Özgeçmişinizin sade olmasına dikkat etmelisiniz. Her zaman, özgeçmişi okuyacak olan kişinin çok yoğun tempoda çalıştığını düşünmek gerekir. Bu nedenle özgeçmişiniz mümkünse tek sayfa olmalı, maksimum iki sayfayı geçmemelidir. Uzun bir özgeçmiş hazırlayarak işverene kitap okuyor hissi vermemelisiniz.
Özgeçmişinizi 2,5-3 cm soldan, 2,5-3 cm sağdan yer bırakarak, çok sıkıştırmadan, rahat okunabilir puntolarla yazmalısınız. Arial, Times New Roman, Tahoma gibi rahat okunabilir fontları tercih etmelisiniz.
Yapabiliyorsanız PDF formatında hazırlayın. Çünkü Microsoft Word ile hazırlamış olduğunuz özgeçmişler üzerinde değişiklik yapılabildiği için işveren tarafından, yanlışlıkla bazı bilgileri silinmesine, üzerinde değişiklik yapılmasına neden olabilir. Ayrıca işveren özgeçmişinizin yazıcıdan çıktısını almak isteyebilir, bu nedenle bilgisayar görüntüsüyle, yazıcı çıktısının aynı olmasına da dikkat etmelisiniz.
Mümkünse kendiniz bir özgeçmiş şablonu oluşturun. İnternette sıkça kullanılan özgeçmiş şablonlarından uzak durun. Kendinizin bir şablon oluşturması tasarım açısından işverenin gözünden bir fark yaratacaktır. Aynı zamanda işverenin önüne gelen klasik şablonlar arasında bir fark yaratacaktır.
Özgeçmişiniz de başta iletişim bilgileriniz olmak üzere eğitim bilgilerinizin, mesleki deneyimlerinizin, referanslarınızın, varsa almış olduğunuz eğitim ve sertifikalarınızın, kullanabildiğiniz bilgisayar programlarının, bildiğiniz yabancı dillerin, hobi ve aktivitelerinizin olmasına dikkat edin. Son yıllarda ön yazı kavramının ön plana çıktığını da unutmamak lazım. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyona hangi açılardan uygun olduğunuzu gösteren çok da uzun olmayan bir ön yazı yazmanız sizin açınızdan bir artı puan olacaktır.
Özgeçmişte Ön Yazı
Öncelikle ön yazının ne olduğundan bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Bir kitapevinde rafların önünde gezerken kitaplar hakkında bilgi edinmek için onların arkasında yazan kısa özetleri okuruz. O kısacık özetler bize kitaplar hakkında ön bilgi verirler. Bizde edindiğimiz izlenimler neticesinde kitabı satın alırız veya başka bir kitabın özetini okuruz. İşte ön yazı dediğimiz şey özgeçmişte, kitabın arkasında ki özet gibidir. İşveren özgeçmişinizi okumadan önce ön yazınızı okur. Sizler nasıl ki o özetten kitap hakkında bir izlenime kapılıyorsunuz, işverende özgeçmişinizi okumadan sizin ön yazınızdan, hakkınızda bir izlenime varır.
Ön Yazı Nasıl Yazılır?
Her şeyden önce kısa olmalıdır. Okurken 15-20 saniyeyi geçmemelidir. Yalın bir dille yazılmış olup, kolay okunabilmelidir. Yazdıklarınız ilk bakışta göze çarpan şeyler olmalıdır. Kendi özgeçmişinizin kısa özetini yazmak yerine işverenin ilgisi çekecek şeyler yazmalısınız. Mesela kariyer hedeflerinizden bahsedebilirsiniz. Başvurduğunuz pozisyonu neden istediğinizi yazabilir, ne kadar istekli olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Yani kısacası ön yazınızda hevesiniz, heyecanınız ve enerjiniz hissedilmelidir.
Ön yazınızın, özgeçmişten ziyade işverene yazılmış bir mektup olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle ön yazınızı belli bir isme yönelik yazmalısınız. Eğer ismi bilmiyorsanız insan kaynakları departmanına yönelik yazabilirsiniz. Kişiye hitaben yazılan bir ön yazı, özgeçmişinize bir samimiyet katar. Bu da sizin açıdan avantaj oluşturur. Bu yüzden de olabildiğince dürüst ve içten olmaya özen gösterin. Klişeler kullanmaktan uzak durun ve özgünlüğünüzü koruyun.