1986-1987 Öğretim yılında Turizm Programı adıyla kurulmuştur. 2001-002 öğretim yılında Meslek Yüksekokulları Geliştirme Projesi kapsamına alınmış, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı adını almıştır. 2009 yılında ise Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümüne bağlı Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’na dönüştürülmüştür. Bölümümüzde 1 Doçent Dr., 1 öğretim görevlisi görev yapmaktadır.
Her yıl 55 öğrenci alınmaktadır. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibariyle toplamda 162 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte staj eğitimi tamamlayan öğrenciler Turizm ve Otelcilik Meslek Elamanı unvanını almaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği lisans programı öğrencilerimizi turizm sektöründeki alt ve orta kademe yöneticilik görevlerine en iyi şekilde hazırlamayı amaçlamaktadır.
Sektörün günümüz gereksinimlerinin karşılanmasının yanı sıra gelişimine de uygun olarak düzenlenmiş olup, öğrencileri yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretmeye yönlendirirken, geleceğe hazırlamayı hedeflemektedir. Uygulama ile desteklenen eğitim programının sağlayacağı avantajla öğrenciler, mezuniyet sonrasında turizm sektörünün oldukça geniş kariyer seçeneklerinden tercih yapma olanağına sahip olacaklardır.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler;
Turizm sektöründe çeşitli kademelerde çalışan mezunlarımız birçok turizm işletmesi tarafından talep edilmekle birlikte, DGS sınavlarına girerek, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme- Ekonomi, Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Turizm ve Otelcilik bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir. KPSS sınavlarında başarılı olmaları durumunda da kamuda çalışabilmektedir.
Bölümü başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğine göre bazı derslerden muaf olabilirler. Öğrencilerin derslerden muaf olmaları için belirlenen süreler içerisinde derslerden muaf olmak üzere başvurmaları ve yüksekokul yönetim kurullarından onay almaları gerekmektedir.
Adayların mezun olabilmeleri için, Programda mevcut olan dersleri başarıyla tamamlaması (toplam 120 AKTS); 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve 60 (altmış) iş gününü kapsayacak şekilde stajlarını yapmaları gerekmektedir.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yapılan sınavlar Bologna sürecinde öğrenci iş yüküne uygun olarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğine göre yapılır.
*Not: Staj süresini kapsayan toplam 60 iş günü resmi tatiller ve haftalık 1 günlük izin çıkarıldıktan sonra hesaplanacaktır.