Afganistan Kabil Üniversitesi ile Üniversitemiz Arasında İş Birliği Müzakere Toplantısı Yapıldı

Üniversitemiz ile Afganistan Kabil Üniversitesi arasında Akademik ve Bilimsel İş Birliği kurmak için çevrim içi toplantı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz ile Afganistan Kabil Üniversitesi arasında yapılan çevrim içi toplantıya, Üniversitemizi temsilen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Murat Barut, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Metin Yıldırım, Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Hikmet Koraş ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Öğretim Görevlisi Hülya Üründü katılırken Afganistan Kabil Üniversitesini temsilen Rektör Prof. Dr. Mohammad Osman Babury, akademik iş birliklerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Mohammad Shafi Sharifi, Tarım Bilimleri Fakültesi Dekanı Dr. Mohammad Azam ve Bilimsel Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mohammad Wali Salary iştirak etti.

Üniversitelerin tanıtımlarının gerçekleştirilmesi ile başlayan programda Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar üniversitemizin uluslararasılaşma stratejisi kapsamında somut çıktıları olan iş birliklerine büyük önem verdiklerini ve Kabil Üniversitesi ile yapılacak akademik ve bilimsel iş birliği anlaşmasının her iki üniversite ve ülke için önemli olduğuna inandığını vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarının devamında “Başta tarım ve hayvancılık olmak üzere mühendislik, bilim ve sanat gibi alanlarda ülkesini temsil edebilecek kapasitede olan bir üniversite ile anlaşma yapmak bizi fazlasıyla mutlu eder. Afganistan’da yükseköğretim kurumları arasında müstesna bir yeri olan Kabil Üniversitesi ile bilgi paylaşımı, personel ve öğrenci değişimi, ortak etkinlik düzenleme ve proje yapma imkanlarının oluşturulmasını çok önemsiyoruz. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve değer kazanır. Biz bu inançla karşılıklı iş birliğimiz sayesinde çalışma grupları oluşturabileceğiz ve üniversitelerimiz akademik personellerinin hem birbirleriyle bilgi alışverişi şansı bulabileceği hem de ülkelerimize bilimsel olarak hizmet edebilme fırsatı yakalayabileceği bir ortam sağlamayı amaçlıyoruz. Bu vesile ile öğrencilerimiz de karşılıklı değişim programlarından faydalanabileceklerdir” ifadelerini kullandı.

Programda, Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Öğretim Görevlisi Hülya Üründü üniversitemiz ve uluslararası iş birliklerimize ilişkin detaylı bilgi sunarken sonra Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan da fakültenin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme altyapısına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Afganistan Kabil Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohammad Osman Babury ise Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’ın özellikle tarım ve hayvancılık alanında doğru tespitleri olduğunu belirterek “Afganistan için özellikle tarım ve hayvancılık alanları önemli bir istihdam yaratmakta, Afganistan halkının %80’i tarım ve hayvancılık alanında istihdam edilmekte ve oluşturacağımız Akademik ve Bilimsel İş Birliği Anlaşması bu alandaki istihdamın daha verimli ve kaliteli olmasına olanak sağlayacaktır. Bu mutluluk verici bir durum. Anlaşmalarımızın daha geniş alanlarda da devam etmesinden ayrıca mutluluk duyarız” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mohammad Osman Babury  açıklamalarını, “Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar’ın da dediği gibi akademik anlamda bilgi paylaşılınca güzel ve anlamlı oluyor. Bu vesile ile oluşturacağımız çalışma grupları, yeni proje, sempozyum ve kongre gibi anlamlı iş birliklerinin gelişmesine de vesile olacaktır” diyerek sonlandırdı.

Programda kısa bir açıklama yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mohammad Shafi Sharifi ise bu tip anlaşmaların aktif bir şekilde değerlendirilmesinin önemini ifade ederek iş birliklerinin gelişerek büyümesi temennisinde bulundu.

Programın devamında, Kabil Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi Dekanı Dr. Mohammad Azam Tarım Bilimleri Fakültesinin tanıtımını yaparken, Bilimsel Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mohammad Wali Salary ise yürütülen projelerden ve bu projelerin bilimsel katkılarının ne kadar önemli olduğundan söz etti.

Akademik iş birliği ile birlikte karşılıklı beklentilerin de görüşüldüğü çevrimiçi toplantı,  müzakere edilen bütün istek ve dileklerin karşılıklı olarak anlaşma metnine aktarılacağınının ve bu metni Üniversitemizi temsilen Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, Kabil Üniversitesini temsilen ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mohammad Shafi Sharifi tarafından değerlendirilip neticelendireceğininin dile getirilmesi ve ardından bir imza seremonisinin yapılması yönünde alınan karar ile birlikte sona erdi.