Üniversitemiz Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Yasemin Uğurlu’nun yürütücüsü olduğu “Sıçanlarda Oluşturulan Yanık Yarası Modelinde Gümüş Sülfadiazin, Sığla Yağı ve Lipozomal Resveratrolün Büyüme Faktörlerine Etkisi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-B Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Öğr. Gör. Yasemin Uğurlu’nun yürütücüsü olduğu Projede, Üniversitemiz Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Fatih Mehmet Gür ve Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Salime Mucuk danışman olarak yer alırken yine Üniversitemiz Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Adnan Ünalan, Ulukışla Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. İlhan Tatyüz ve Üniversitemiz Tıp Fakültesi Arş. Gör. Esma Özmen araştırmacı olarak yer aldılar.
Yanık Yaralarının İyileşme Sürecine İlişkin Unsurlar Belirlenecek
Proje kapsamında gümüş sülfadiazin, lipozomal resveratrol ve sığla yağının yanık yarasının iyileşmesinde büyüme faktörlerine etkisinin ne yönde olduğu belirlenecek. Ayrıca projenin sonucunda elde edilen tüm bulgular, yürütücünün doktora çalışmasında incelenmesi planlanan lipozomal resveratrol ve sığla yağının yanık yara iyileşme sürecindeki etkileriyle birlikte analiz edilecek ve klinik açıdan değerlendirilerek önemi ortaya konacak. Böylece projeyle On İkinci Kalkınma Planı’nın 706-7. maddesinde yer alan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına ve 717 ile 717-6. maddelerinde belirtilen sağlık sisteminde mali sürdürülebilirlik kapsamındaki yenilikçi ürünlerin desteklenmesine katkıda bulunulacak. Çalışmanın sonuçlarının 705. maddede hedeflendiği gibi bireylerin yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunacağı da öngörülüyor.
Projenin Bir Çok Başlıkta Getirileri Olacak
Projeyle ilgili açıklamalarda bulundan Öğr. Gör. Yasemin Uğurlu, çalışmanın bilimsel, ekonomik ve yeni araştırmacılar yetiştirilmesi başlıklarında da çeşitli faydalarının olacağını belirtti. Projeden elde edilen verilerin ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli bilimsel yayın çıktılarına dönüştürüleceğini hedeflediklerini belirten Uğurlu, “Enfeksiyonların önlenmesinde kullanılan topikal ve sistemik antibiyotiklerin bakımda temel oluşturmakla birlikte çeşitli yan etkilere yol açarak ülke ekonomisine olumsuz yansımalarının bu projeyle giderilmeye çalışılması ve son olarak projeden elde edilen deneyimlerin proje ekibini histolojik ve biyokimyasal çalışmaların bir arada yürütüldüğü etkili ve kapsamlı bilimsel çalışmalar yapmaya teşvik etmesi çok muhtemeldir.” dedi.
“Projenin Çok Yönlü Olması Önemini Daha da Artırıyor”
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, yanık tedavilerinin gelişmesinde oldukça önemli olan bu projenin aynı zamanda çıktıları açısından çok yönlü olmasının önemini daha da artırdığını vurguladı. Rektörümüz ayrıca öğretim elemanımızı tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.