NOMINASYON İLK ADIM
Erasmus Ofisi hareketliliğe hak kazanan öğrencilerin bilgilerini karşı kuruma bildirecektir (Official Nomination- bu dokümanı doldurun ve lütfen ofise teslim edin). Bu bildirim karşı kuruma başvuru sürecinizi başlatacaktır.
HAREKETLİLİĞE HAK KAZANAN ÖĞRENCİNİN SORUMLULUKLARI
- Öğrencinin hak kazandığı ilan edildikten sonraki süreç kendi sorumluluğundadır.
- Gidilecek Üniversitenin akademik takvim, dersler, barınma olanakları, son başvuru tarihleri, istenen belgeler, dil yeterlilikleri vs. hakkında bilgi edinilmelidir.
- Gidilecek üniversitenin belli bir dil yeterlilik belgesi/seviyesi isteyip istemediği mutlaka araştırılmalıdır. İsteniyorsa bu belge de edinilmelidir.
- Öğrenci, dönem başında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde öğrencisi olduğu ilgili bölümde kaydını yenilemeli, harç ödemesi gerekiyorsa harcını yatırmalıdır.
- Erasmus değişim öğrencisi, gideceği üniversiteye herhangi bir kayıt ya da harç ücreti ödemez. Ancak gidilecek kurum, kendi öğrencilerinden talep ettiği kayıt ve harç ücreti harici küçük meblağlı ödemeleri Erasmus öğrencilerinden de talep edebilir. Bu çeşit ödemelere örnek spor tesisleri abonelik ücreti, ulaşım ücreti olabilir.
GİDİLECEK ÜNİVERSİTEYE BAŞVURU (Application Form)
Bölüm Koordinatörünüzün yardımıyla gitmeyi düşündüğünüz yükseköğretim kurumunun Erasmus web sayfasından başvuru bilgilerini inceleyiniz. Gideceğiniz kurum ile iletişime geçerek başvuru işlemleri için istenen belgeleri temin ediniz. Kurumun başvuru formuna ulaşınız. (Application Form). Ev sahibi kurum sizden başvuru formunun yanı sıra konaklama formu, İngilizce not belgesi, öğrenci belgesi vs. isteyebilir. Formları eksiksiz doldurunuz. Başvuru formu (Application Form) gideceğiniz üniversitenin sitesinde bulunmayabilir, bu durumda gerekli belgeler bölümünden Başvuru Formunu doldurunuz ( Başvuru size email yolu ile de gelebilir).
ÖĞRENİM ANLAŞMASI (Learning Agreement)
Erasmus Bölüm Koordinatörlerinizle birlikte yurtdışında alacağınız dersleri seçmeniz ve Learning Agreement Formuna/ OLA ( Online Learning Agreement bkz. bir sonraki sekme) yazmanız gerekmektedir. Ders seçimi yapılırken 1 dönem için 25-30, 1 yıl için 55-60 AKTS kredisi hedeflenmelidir. Karşı kurumda alınacak dersler ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde öğrencinin almak zorunda olduğu dersler arasında birebir benzerlik aranmaz, kredilerin ve içeriklerin benzer yada birbirine yakın olması beklenmektedir, ancak eğer bizdeki kredilerle oradakiler tutmuyorsa gideceğiniz Üniversiteden biraz fazla kredi almanız yararınıza olacaktır.
AKADEMİK TANINIRLILIK BELGESİ (Recognition Sheet)
Karşı kurumdan alınan derslerin, ilgili sömestreye ait derslerle eşleştirilmesi yapılacaktır. Bu belge Bölüm başkanınız, Erasmus Bölüm Koordinatörünüze imzalatılmalı bir başka deyişle alınacak derslerin uygunluğu onaylatılmalıdır. ( Belge için bakınız)
KABUL MEKTUBU (Acceptance Letter)
Karşı kurumun talep etmiş olduğu başvuru belgeleri talep edilen şekilde karşı kuruma ulaştırıldıktan sonra kurum size kabul belgesi gönderecektir. Bu belge sizden vize başvurunuz esnasında istenecektir. Belgenin bir kopyasını Erasmus Ofisine teslim etmelisiniz.
KONAKLAMA YERİNİN BELİRLENMESİ (Accomodation)
Öğrenciler gidecekleri kurum ile iletişime geçip konaklama imkânları hakkında bilgi almalıdırlar.
PASAPORT (Passport)
Konsolosluklar öğrencilerden genelde en az 1 yıl geçerliliği bulunan pasaport talep etmektedirler fakat bazı ülkeler daha uzun geçerliliği bulunan pasaportlar da talep edebilmektedir. Örneğin Bulgaristan asgari 2 yıl geçerli pasaport istemektedir. Gideceğiniz ülkenin konsolosluklarından bilgi alınız. Ülkelere göre farklılık gösterebilir.
10 Şubatta Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile " Yükseköğretim kurumlarında öğrenim/eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda bulunanlar illerde bulunan pasaport birimlerine ( Niğde İl Nüfus İdaresi 2. Kat) müracaat ederek 25 yaşına kadar geçerli pasaport alabileceklerdir.
25 yaşından büyük olan öğrencilerimiz 1 yıl geçerli harçsız pasaport alabilmek için NOHU Erasmus Ofisine dilekçe ile başvurup gerekli resmi yazıyı talep etmelidirler.
Pasaport işlemleriniz için öğrenci belgeniz ve aşağıdaki evraklar ile Niğde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa web sayfası üzerinden randevu aldıktan sonra aşağıdaki belgeler ile başvurmanız gerekmektedir.
- 4 adet biyometrik fotoğraf
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi
- Öğrenci Belgesi (Islak imzalı Öğrenci İşlerinden ve E-devlet sistemi üzerinden)
- Pasaport defter harcı yatırıldığına dair dekont.
- Varsa eski pasaportunuz.
UYARI: Anne ve babasının işi dolayısıyla yeşil pasaporta sahip olan öğrenciler bu pasaportu kullanabilir, ancak unutulmamalıdır ki yurt dışında 3 aydan fazla kaldığınız süre içinde vize veya oturum izni alınmalıdır. Yeşil pasaport ile yurt dışında konaklama süreniz genellikle 3 aydan fazladır ve Erasmus öğrencisi olmanın gereksinimlerinden birisi olan asgari 3 aylık bir öğrenim süresi olacağından 3 ay sonunda eğer oturma izni almamışsanız sorunlarla karşılaşabilirsiniz veya hareketliliğiniz için gerekli süreyi tamamlamamış olabilirsiniz. B
KONSOLOSLUĞA VERİLMEK ÜZERE VİZE YAZISI ( Letter of Visa Support)
Karşı kurumdan kabul mektubunuz geldikten sonra Erasmus Öğrencisi seçildiğinize ve hibe alacağınıza dair Erasmus Ofisinden alacağınız bir belgedir. Vize işlemleriniz sırasında bu belge gerekecektir. Ofise teslim ettiğiniz kabul belgesi üzerindeki tarihlere göre düzenleneceği için, kabul belgesi olmayan öğrencilere bu belge verilemeyecektir.
VİZE (Visa)
Gidilecek ülke için vize almanız gerekebilir ve her ülkenin vize koşulları farklıdır. İlgili konsolosluklardan/Büyükelçiliklerden vize başvuru gereklilikleri hakkında bilgi alınız. Genellikle tüm öğrenciler aynı süreler içerisinde vize başvurusu yaptığı için başvuruların sonuçlanması beklenenden uzun sürmektedir. Bu yüzden vize için erken başvurmak çok önemlidir.
SAĞLIK SİGORTASI (Health Insurance)
Öğrencilerin gitmeden önce, seyahat ve orada kalacağı dönemi kapsayan sağlık sigortası yaptırması gerekmektedir. Bu sigorta vize işlemleri sırasında da gerekli olmaktadır. Öncelikle gidilecek ülkenin Konsolosluğu ile irtibata geçip ne tür bir sigorta istedikleri öğrenilmelidir. Vize için zaman zaman farklı koşullarda sigorta istenmektedir. Vize için gerekli olmasa bile seyahat, sağlık sigortası yaptırılması yurt dışında bulunduğunuz süreçte korunur olmanız açısından gereklidir. Bir fotokopisi gitmeden önce Erasmus Ofisi’ne bırakılmalıdır.
İstenen sigorta "Seyahat Sağlık Sigortası" DEĞİLDİR.
Not: Bazı ülkeler kendi belirledikleri sigorta poliçelerini istemektedirler. Bu gibi durumlarda sizden talep edilen sigortayı yaptırmanız vize almanızı kolaylaştıracaktır.
BANKA HESABI (Bank Account)
Niğde Merkez Şube Ziraat Bankası'ndan vadesiz avro hesabı açtırınız.
ÖĞRENCİ HAREKETLİLİK SÖZLEŞMESİ (Grant Contract)
Hibeli ya da hibesiz hareketlilikten yararlanan tüm öğrenciler gitmeden önce Erasmus Ofisi tarafından hazırlanacak Erasmus Öğrenci Sözleşmesini imzalayacaklardır. Sözleşme iki kopya halinde hazırlanır, bir kopya Erasmus Birimi’nde, bir kopya da öğrencide kalır.
Sözleşmenin imzalanabilmesi için aşağıdaki belgelerin Erasmus Ofisine teslim edilmesi gerekmektedir.
- Kabul Belgesi
- Learning Agreement for Study/ Öğrenim Ders Protokolü
- Recognition Sheet/ Akademik Tanınma Belgesi
- Ziraat Bankası vadesiz avro hesap bilgileri
- Vize sayfasının fotokopisi.
- Geçerli sağlık sigortası fotokopisi.
ÇEVRİMİÇİ DİL DESTEĞİ: (Online Linguistic Support/ OLS EXAM)
Öğrenim veya staj hareketliliği gerçekleştirmek için seçilmiş öğrenciler, faaliyetlerine başlamadan önce ve faaliyetlerini tamamladıktan sonra ayrı ayrı olmak üzere, Çevrimiçi Dil Desteği Sistemi üzerinden sınav olurlar. Öğrenciler HER İKİ SINAVIDA ALMAK ZORUNDADIR. Sınavlar öğrencinin dil değişimini ölçmek için program gereği yapılmaktadır. Katılımcılar sınavdan aldıkları sonuçlara göre 22 farklı dilde kurs alabileceklerdir.
Sınava Nasıl Gireceğim?
Çevrimiçi Dil Sınavı hibe sözleşmesi imzalanmadan önce tamamlanmalıdır. Sınava ulaşabilmeniz için Erasmus Ofisi mail adreslerinizi sisteme tanımlayacak ve e-postalarınıza sınav linkinin gönderilmesini sağlayacaktır. Sınav kayıt linki mailinizde junk/spam/gereksiz kutusunda da düşebilir, kontrol ediniz.
Sınav linki e-postanıza geldikten sonra kişisel bilgileriniz ve faaliyet bilgileriniz ile birlikte sisteme kayıt olduktan sonra sınava geçebilirsiniz. Faaliyet başlangıç ve bitiş tarihlerini doğru yazdığınıza emin olunuz. İkinci dil sınavı belirttiğiniz faaliyet/hareketlilik bitiş tarihine göre e-postanıza otomatik olarak gelecek ve sınav süreniz başlayacaktır.
UYARI: Dönem uzatan katılımcılar kendi sistemleri üzerinden OLS hesaplarına tekrar giriş yapıp faaliyet sürelerinde değişiklik yapmak zorundadır.
Dil Kursuna Nasıl Ulaşabilirim?
Verimli bir Erasmus süresi geçirmelerine yardımcı olmak için katılımcılara, dil sınavı sonuçlarına göre dil kursu tanımlanabilmektedir.
- B1 ve daha düşük sonuç alan öğrencilere, sınava girdikleri dilde kurs sistem tarafından otomatik olarak tanımlanır.
- B2 ve daha yüksek sonuç alan adayların dil kursu almaları taleplerine bağlıdır. Diğer taraftan bu katılımcılar OLS sınav dilinden farklı olarak öğrenim görecekleri ülkenin dilinde kurs alabilirler. Kurslar Erasmus Ofisi tarafından tanımlanacaktır. Kurs talep etmeniz halinde lütfen NOHU Erasmus Ofisi ile iletişime geçiniz.
Gidilecek Kurumların düzenlediği dil kurslarına katılabilir miyim?
Öğrencilerimiz, gidecekleri üniversitelerce / kurumlarca düzenlenecek yabancı dil kurslarından yararlanabilirler. Eğer söz konusu kursun tarihi faaliyet dönemi öncesindeyse, bu kurs için de davet mektubu ve katılım belgesi almak kaydıyla, erken gidilen dönem için hibe desteği alabileceklerdir.
Erasmus+ Online Linguistic Support
ERASMUS+ PROGRAMI ÖĞRENİM ve STAJ HAREKETLİLİĞİ için ZORUNLU SİGORTALAR
2021-2022 akademik yılından itibaren Erasmus+ Programına katılan tüm öğrencilerin gidecekleri ülkedeki sağlık kurumlarında alacakları tedavileri karşılayacak Sağlık Sigortasına sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında Staj Hareketliliği öğrencileri için Sorumluluk ve Kaza Sigortaları yaptırmaları zorunlu kılınmıştır.
İstenen sağlık sigortası, seyahat sağlık sigortası değildir! Seyahat sağlık sigortası gittiğiniz ülkede sağlık masraflarınızı karşılamaz.
Sigorta Türü:
Öğrenim Hareketliliği Öğrencileri
Sağlık Sigortası Zorunlu
Sorumluluk Sigortası Zorunlu değil
Kaza Sigortası Zorunlu değil
Staj Hareketliliği Öğrencileri
Sağlık Sigortası ZORUNLU
Sorumluluk Sigortası ZORUNLU
Kaza Sigortası ZORUNLU
Sağlık Sigortası Teminatı (Health Insurance Coverage)
Yükseköğretim kurumu, öğrenciye, sağlık sigortası yaptırması gerektiğini bildirmekle yükümlüdür. Bazı Konsolosluklar vize başvurusu sırasında Seyahat-Sağlık Sigortası istemektedir. Vize başvurusu yapmadan önce bu sigortayı staj dönemini kapsayacak şekilde ve en az 30.000,00 Avro teminatlı olarak yaptırınız. Teminat bedelleri her Konsolosluğun sitesinde yazmaktadır ve gideceğiniz ülkeye göre değişiklik göstermektedir.
Mesuliyet Sigortası Teminatı (Liability Insurance Coverage)
Öğrenci tarafından iş yerine verilebilecek zararlara yönelik sigorta teminatıdır.
Yükseköğretim kurumu öğrencinin mesuliyet sigortası yaptırdığından emin olmakla yükümlüdür. Eğitim Anlaşması (Training Agreement) bu sigortanın staj yapılacak işletme (host enterprise) tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisini içermektedir. Söz konusu sigortanın gidilen ülkenin ulusal mevzuatları gereği işletme tarafından yaptırılması zorunluluğu bulunmuyorsa, sigortayı iş yerinin yaptırması dayatılamaz. Staj yapılacak işletme tarafından Mesuliyet Sigortası sağlanmıyorsa, öğrenci sigortayı yaptıracaktır.
Kaza Sigortası Teminatı (Accident Insurance Coverage)
Öğrencinin iş yerinde uğrayabileceği kazalara yönelik sigorta teminatı
Yükseköğretim kurumu öğrencinin kaza sigortası yaptırdığından emin olmakla yükümlüdür. Eğitim Anlaşması (Training Agreement) bu sigortanın staj yapılacak işletme (host enterprise) tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisini içermektedir. Söz konusu sigortanın gidilen ülkenin ulusal mevzuatları gereği işletme tarafından yaptırılması zorunluluğu bulunmuyorsa, sigortayı iş yerinin yaptırması dayatılamaz. Staj yapılacak işletme tarafından Kaza Sigortası sağlanmıyorsa, öğrenci sigortayı yaptıracaktır.
Zorunlu sağlık sigortasını iki şekilde yaptırabilirsiniz;
1) SGK anlaşmalı ülkeler ve sağlık sigortası:
-Türkiye’nin bazı ülkelerle Sosyal Güvenlik Anlaşması bulunmaktadır. SGK anlaşmalarının içerikleri her ülke için farklı olabilmektedir. Sağlık sigortasını da kapsayan anlaşmalı ülkelerde, Türkiye de çalışan ya da emekli anne babaların vesayetinde olan çocuklar, eğitim için bulundukları sürede de SGK haklarında bir kesinti olmaksızın gittikleri ülkede sağlık sigortasından yararlanabilmektedirler. Öğrencinin bu hakkından yararlanabilmesi için SGK dan her ülke için farklı bir kodu olan bir belge alması gerekmektedir. (Bu listedeki ülkelerle yapılmış SGK anlaşmalarının sağlık sigortasını kapsayıp kapsamadığını SGK ya başvurarak öğrenebilirsiniz)- Türkiye’nin SGK anlaşmaları için, bknz.
Sağlık sigortasından yararlanmak için izlemeniz gereken prosedürü lütfen bağlı bulunduğunuz SGK şubesinden öğreniniz. Gittiğiniz ülke konsoloslukları da talep ettikleri belge konusunda size bilgi verebilmektedirler.
2) Özel Sağlık Sigortası
-Gittiğiniz ülke için SGK anlaşması bulunmuyorsa, kalacağınız sürenin tümünü kapsayan ve yurtdışında da sağlık giderlerinizi karşılayacak sağlık sigortası yaptırmak zorundasınız. Sigorta poliçenizin kopyasının bir kopyasını Erasmus Ofisine teslim etmelisiniz.
Sigorta ile ilgili Sunum için tıklayınız.
Dikkat Edilecek Unsurlar: 1) Gidilecek ülkenin büyük elçilik web sayfası ayrıntılı bir şekilde incelenerek veya telefonla görüşülerek vize başvurusu için ne gibi belgeler istendiği not edilmeli ve vize işlemi incelenmelidir. Bu öğrencinin sorumluluğundadır.
a) Vize başvurusu için bazı Büyük elçilikler randevu sistemi ile çalışmaktadır. Bu nedenle başvuru işlemi ve kaç gün öncesinden başvuru yapılacağı öğrenilmelidir.
b) Vize alabilmek için Seyahat ve Sağlık sigortası yapılmalıdır. Bu sigortayı, vize almak için Ankara ve İstanbul gibi şehirlere gittiğinizde elçiliklere yakın olan Sigorta şirketlerinde daha ucuza yaptırmanız da mümkündür.
c) Elçiliğe vize almanız için istenilen tüm belgeler ile birlikte randevu aldığınız tarihte gitmeniz gerekmektedir.
d) Bazı büyük elçilikler aynı zamanda ailenizin maddi olanaklarını gösteren (maaş belgesi / tapu, maaş bordrosu, vs) belgeleri de ayrıca isteyebilir.
e) İstenen belgeler tam ve doğru şekilde Büyük elçiliğe teslim edilmelidir aksi durumda vize başvurunuz reddedilebilir.
f) Vizeyi aldıktan sonra vizenin fotokopisini mutlaka en kısa sürede Ofisimize teslim ediniz. Bu teslimi yapmak hibenizin zamanında ödenmesi için de önemlidir.
2) Yurt dışında kalacağınız süreyi kapsayan Sağlık Sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Bazı ülkeler bu sigortayı Vize alabilmek için bir ön koşul olarak istemektedir. Sağlık Sigortası Poliçe Fotokopisini de Uluslararası İlişkiler Ofisi’ne teslim etmeniz gerekmektedir.
3) Ofisimiz Erasmus Euro Hesabı Ziraat Merkez Şubesinde olduğundan, Öğrencilerimizin de bu bankadan (Ziraat Merkez Niğde şube, Bankalar cd.) kendi isimlerine “Euro” hesabı açtırmaları ve banka hesap cüzdanının fotokopisini Ofisimize teslim etmeleri gerekmektedir. Öğrenciler hibelerini yurt dışından nasıl çekeceklerini Banka görevlilerine sorarak öğrenebilir. Öğrenci Banka görevlisinden hesabına yatan hibeyi yurtdışında nasıl çekebileceğini mutlaka gitmeden önce öğrenmelidir.
4) Vize alındıktan sonra, Vizenin fotokopisi ile birlikte Ofisimize teslim edilmesi gereken tüm belgeler teslim edildikten sonra öğrenciye ödeme yapılacaktır.
5) Gideceğiniz ülkedeki konaklama seçenekleriniz için karşı Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Koordinatörü veya Erasmus bölüm koordinatörü ile irtibata geçerek bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Üniversitelerin çoğunda bulunan ve giden öğrencilere yardımcı olan Erasmus Student Network (ESN) birimiyle de temasa geçip yardım isteyebilirsiniz.
6) Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ulaştıktan sonra
Varış Belgesini (Certificate of Arrival) karşı Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Birimine onaylattıktan sonra taranmış halini e-posta ile aslını normal posta ile Uluslararası İlişkiler Ofisine göndermeniz gerekmektedir.
7) Öğreniminizi tamamlayıp ayrılmadan önce de web sitemiz Erasmus sayfasında bulunan
Ayrılış Belgesini (Certificate of Departure) karşı Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Ofisi yetkilisine onaylattıktan sonra beraberinizde getirip pasaportunuzun çıkış ve giriş damgalarının bulunduğu sayfalarının bir kopyası ile birlikte ve diğer belgelerle birlikte ofisimize teslim etmeniz gerekmektedir.
8) Öğrencilerimizin gidecekleri ülkelere göre alacakları hibeler aşağıdaki gibidir;
Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Öğrenim Hibesi (€) Aylık Staj Hibesi (€)
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka
Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda,
İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda 600 750
Lihtenstayn, Lüksemburg, Malta, Norveç
Portekiz, Yunanistan.
Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, 450 600
Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya,
Türkiye