ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI
Örgün Öğrenim
a) Kurumlar arası Geçiş Yapan Öğrenciler İçin
Önceki örgün öğrenimin tanınması için geçerli kurallar ulusal düzeyde tanımlanmıştır. Başka bir yüksek öğretim kurumundan Ömer Halisdemir Üniversitesi'ne geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Türkiye Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) özel olarak belirlediği ulusal geçiş gerekliliklerini karşılaması gerekmektedir. Geçiş yapan öğrencilerin kabulü üniversitenin belirlediği kontenjan çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Geçiş işlemleri, denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlar arasında yapılmaktadır. Bir başka kurumda daha önceden alınmış derslerin içeriği ve öğrenim çıktıları Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde verilen derslerinkiyle aynı olduğunda öğrenciler, dersin içeriği değerlendirildikten sonra ilgili fakültenin de onayı ile bu derste muaf tutulur.
Ayrıca meslek yüksekokullarından başarılı bir şekilde mezun olmuş öğrenciler, lisans diploması almak üzere eğitimlerine devam edebilirler. Bunun için seçme ve yerleştirme sınavı olan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmaları gerekmektedir. Bu öğrencilerin alacağı dersler, mezun oldukları programda aldıkları dersler esas alınarak ilgili bölüm tarafından belirlenir.
Başka bir kurumda aynı Yüksek Lisans programına kayıtlı ve en az bir dönemi başarıyla tamamlamış olan öğrenciler, son tarihten önce gerekli tüm belgeleri ibraz ederek bölüm idaresinin tavsiyesi ve Enstitü İdari Kurulu'nun onayı üzerine Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Yüksek Lisans programına geçiş yapabilir. Alınan karar, ilgili yüksek lisans programının derslere ilişkin bazı gerekliliklerinden muafiyeti de kapsayacaktır.
b) Erasmus Öğrencileri İçin
Giden Öğrenciler
Öğrenciler gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "Tanınma Belgesi" hazırlanır ve Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dâhil ederek) Ömer Halisdemir Üniversitesi'ndeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir. Yurtdışındaki üniversitede elde edilen AKTS kredileri garanti edilir. Yurtdışından tamamlanan ya da alınan derslerin akademik olarak tanınmasını kolaylaştırmak için iyi iletişim becerileri ve esneklik de gerekmektedir. Bu bağlamda AKTS koordinatörlerinin esas görevi AKTS'nin akademik ve idari yönleriyle ilgilenmek olduğundan bu koordinatörler önemli bir rol oynamaktadır. Öğrencinin yurtdışındaki üniversitede eğitimini tamamlayıp dönmesinden sonra yurtdışından gelen Not Çizelgesindeki belgeler dikkate alınarak Bölüm kurulunca Akademik Tanınma amacıyla karar alınır.
Gelen Öğrenciler
Eğitimini sürdürmek üzere Ömer Halisdemir355 Üniversitesi'ne gelip eğitimini tamamlayan öğrencilere AKTS kredilerini ve AKTS notlarını gösteren not çizelgesi hazırlanıp verilir. Not çizelgesinde gösterilen kazanılmış AKTS kredileri ve verilmiş AKTS kredileri, AKTS kurallarında belirtilen modeli esas almaktadır.
Informal (sertifikaya dayanan) ve Nonformal (tecrübeye dayanan) Öğrenmenin Tanınması
Informal (sertifikaya dayanan) ve nonformal (tecrübeye dayanan) öğrenmenin tanınması
konusunda Türk Yükseköğretim Kurumları başlangıç aşamasındadır. Ancak Üniversite'nin İngilizce ve Temel Bilgisayar Dersleri için her yılın başında muafiyet sınavları düzenlenmektedir. Bu dersler için kendi imkânları veya diğer şekilde yeterliliklerini edinen ve belirtilen öğrenim çıktılarını kazandıklarına inana öğrenciler muafiyet sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili derslerinden muaf olmaktadırlar.