6. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi Düzenlendi

Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Çevresel Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilir Enerji” temalı 6. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi düzenlendi.

Muhasebe-Finans alanında akademik, sosyal, ekonomik ve mesleki işbirliğini hedefleyen uluslararası bir kongre olma özelliğini taşıyan 6. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi’ne, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil, Kongre Koordinatörü ve Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can ile davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil:Bu Tür Toplantılar Bilime Katkı Sağlıyor

Dr. Öğr. Üyesi Resul Bağı şefliğindeki, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzik Topluluğu tarafından hazırlanan konser ile başlayan programdaki ilk konuşmayı gerçekleştiren Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil, “Bu tür toplantılar bilim insanların görüşlerini paylaşma fırsatı buldukları ve sonuçta da bilime katkı sağladıkları toplantılardır” dedi.

Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil konuşmasının devamında, “Hocalarımız Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi ile muhasebe ve finans alanına değerli katkılar sağlayacaklardır. Mesleklerin teori ve pratiği arasındaki uzaklıkları araştırıldığında, pratik ve uygulama alanlarındaki fark, Mali Müşavirlik mesleğinde oldukça göze çarpmaktadır. Kongremiz, teori ve pratik arasındaki farkın azalmasına da katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Haluk Bengü: Kongre, “Çevresel Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilir Enerji” Konusunda Önemli Açılımlar Sağlayacak

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve 6. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Bengü ise program konuşmasına, kongrenin başladığı ilk günden itibaren, katılımcı sayısı ve tebliğ kalitesi bakımından sürekli yükselerek devam ettiğini belirterek başladı.

Prof. Dr. Haluk Bengü açıklamalarının devamında, kongrenin muhasebe ve finans alanında faaliyet gösteren pek çok kişiyi bir araya getirdiğini, iletişimi ve dayanışmayı güçlendirdiğini aktararak, “Kongremize 7 farklı ülkeden 61 farklı üniversiteden katılım sağlanmıştır. Ayrıca incelenen 147 tebliğden 120’si sunulmaya uygun görülmüştür” dedi.

Kongrenin, “Çevresel Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilir Enerji” konusunda önemli açılımlar sağlayacağını ifade eden Prof. Dr. Haluk Bengü, kongreye maddi ve manevi yönden destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can: Muhasebe ve Finans Alanı Çözüm Süreçlerinde Aktif Rol Almalı

Kongre Koordinatörü ve Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can kongre açılışında yapmış olduğu konuşmasına, farklı ülkelerden olan katılımların kongrenin uluslararasılaşma politikasına katkı sağladığını vurgulayarak başladı.

Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can açıklamalarının devamında, “Günümüzde muhasebe alanında paydaşlarını daha çok dikkate alan, çevreyi, insanı, doğayı koruyan sistemler konuşuluyor” diyerek, muhasebe ve finans alanının “Çevresel Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilir Enerji” teması bağlamında çözüm süreçlerinde aktif rol alması gerektiğinden bahsetti.

TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu: Oldukça Hızlı Bir Değişim Yaşanıyor

TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu programdaki açıklamalarına, “6. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi’nin özellikle muhasebe bilimine ve mesleğine katkı sağlamasını diliyorum” sözleri ile başladı.

TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu açıklamalarını, “Oldukça hızlı bir değişim yaşanıyor, bir kaç yıl içinde herşey dijital ortama aktarılacak, herhangi bir belge veya kağıt kalmayacak. Muhasebe mesleğinin bu sürece uyumunu çok önemsiyor ve bu kongrenin de bu bağlamda pratiğe katkı sağlayacak çok değerli bir kongre olduğunu düşünüyorum. Kongremiz hayırlı ve faydalı olsun” sözleri ile noktaladı.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Kongre İşbirliklerine Altyapı Oluşturma İmkanı Sunuyor

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, kurumsal bir kongreye ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu yaşıyoruz, diyerek başladığı konuşmasına, “Katılımcı ve konu çeşitliliği yönünden oldukça kapsamlı bir kongre düzenleniyor. İşbirliklerine ve ortaklıklara altyapı oluşturma imkanı sunması açısından da değerli bir kongre” sözleri ile devam etti.

“Geldiğimiz günden itibaren, bu tarz kongrelere, bilimsel buluşmalara önem veriyoruz, elimizden geldiğince destekliyoruz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, 2019 yılında şu ana kadar toplam 9 kongrenin yapıldığını ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ayrıca, stratejik planda yer alan ve öncelikli alan olarak belirlenen enerji alanındaki çalışmaların da yapıldığı Merkezi Araştırma Laboratuvarımızın, ülkemizde bu alanlarda faaliyet gösteren üç önemli merkezden biri olduğu vurguladı.

Kongrelerin, üniversitemizin dışa açılma politikası açısından çok önemli bir yer ifade ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “Kongreler, bilimsel ve kültürel etkinlikler üniversitemizin, Niğde’nin ve bölgemizin gelişimine ve tanıtımına da katkı sağlıyor” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar konuşmasını, “Üniversitemizin bilimsel araştırma yönergesinde değişiklikler yaptık, yeni proje türleri geliştirdik. Makale sayısını artırmaya yönelik bir dizayn yaptık. Amacımız Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasını sağlamak. Bu çalışmaların karşılığını da somut bir şekilde görüyoruz. Üniversitemiz Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde İlk 50 arasına girerken, URAP’ın araştırmasında, en hızlı yükselen devlet üniversiteleri arasına girerek 9 sıra yükselerek 53. sırada yer aldı” diyerek sonlandırdı.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir: Marka Kent Olmak İçin Bilimsel Çalışmalar Da Çok Değerli

 “Konusu sürdürülebilir çevre ve yenilenebilir enerji olan bu değerli kongrenin yenilenebilir enerji merkezi olmaya aday bir kent olan Niğde’de yapılmasını oldukça önemsiyorum” ifadeleri ile konuşmasına başlayan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir açıklamalarının devamında, Niğde’nin markalaşarak bilinirliğinin artmasını ve doğa ile barışık bir turizm ve kültür kenti haline gelmesini arzu ettiklerini belirtti.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi ,Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte “Marka Kent Niğde” projesini hayata geçirmeye çalıştıklarını belirterek, “Marka Kent olma yolunda önemli potansiyeli bulunan Niğdemiz, 9000 yıllık geçmişi, antik dönem ve İslam Medeniyeti eserlerini barındırması dolayısıyla marka kent olma konusunda büyük avantajlara sahip” dedi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir sözlerini, “Marka kent olmak için tarihi ve tursitik değerler ne kadar önemliyse, şehrin kültür, sanat ve bilim ayağı da o kadar önemli. 6. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi de bu amaca ulaşmada önemli bir kilometre taşıdır” diyerek noktaladı.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek: Uygun Maliyetli Global Enerji Çözümlerinin Artması Son Derece Önemli

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, “Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir Niğde'mizde düzenlenmiş olmasından duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum” diyerek başladığı konuşmasına, “Kongre temasının sürdürülebilir çevre ve yenilenebilir enerji olmasını çok önemsiyorum. Dünya genelinde güvenli, çevre bakımından sürdürülebilir ve uygun maliyetli global enerji çözümlerinin artması son derece önemli.  Enerji tüketimi fazlalaştıkça enerjiye olan bağımlılık da artmakta ve bunun bir sonucu olarak üretim süreci boyunca ortaya çıkan kirlilik de bir başka sorun olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadeleri ile devam etti.

“Yenilenebilir enerji, kirlilik ile mücadele noktasında, ülkemiz ve tüm dünya için önemli bir çıkış noktası olabilecektir. Niğde'miz, yenilenebilir enerji anlamında önemli bir bölgede yer almaktadır” diyen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde’nin gerek güneşlenme takvimi gerekse polarizasyon değerleri dikkate alındığında Türkiye'nin en şanslı kenti durumunda olduğunu da belirtti.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve bünyesinde yer alan Teknokent’in de bu yenilenebilir enerji konusunu oldukça önemsediğini ve önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek sözlerini, Türkiye'nin ilk enerji ihtisas endüstri bölgelerinden birisi olacak “Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı”nın da ihale aşamasına geldiğini aktararak sonlandırdı.

Prof. Dr. Güler Aras’ın Mederatörlüğü İle Panel Gerçekleştirildi

Açılış konuşmalarının ardından Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güler ARAS ‘ın moderatörlüğünde, Sheffield Üniversitesinden Prof. Dr. Jim Haslam, İngiltere’den Enerji alanında uzman Shezad Abedi ve Lebanese American University’den Dr. Marie-Line Nadim Karam’ın katılımları ile panel gerçekleştirildi.

Panel oturumundaki ilk sunum İngiltere, Sheffield Üniversitesinden katılan Prof. Dr. Jim Haslam tarafından gerçekleştirildi. Günümüzde muhasebe ve muhasebenin çok boyutluluğu sunumun ana temasını oluştururken, aynı zamanda sunumda toplumda büyük ilgi uyandıran muhasebenin düzenlenmesi ile ilgili öngörüler de vurgulandı.

Panelinin ikinci konuşmacısı İngiltere’den katılan 25 yılı aşkın süredir enerji riski yönetimi, enerji finansmanı ve yeniden yapılandırma faaliyetlerinde bulunan Shezad Abedi oldu. Shezad Abedi sunumunda, 6. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi’nin ana teması olan “Çevresel Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilir Enerji” konusunda “Yenilenebilir Enerjinin Finansmanı ve Yapılandırılması” konusunu inceledi.

Panelin son konuşmacısı, uzmanlık alanı Uluslararası Hukuk, Uluslararası Enerji Hukuku olan ve Lebanese American University’den katılan Dr. Marie-Line Nadim Karam oldu. Dr. Marie-Line Nadim Karam konuşmasının genel çerçevesinde geleneksel enerji üretiminin dramatik sonuçlarının çevresel krizlere neden olmakla kalmayıp ilerde insanlık krizine dönüşeceğini vurguladı. Dr. Marie-Line Nadim Karam açıklamalarında, Enerjiyi “stratejik emtia” olarak ifade etti ve kullanımının insanlığı ve doğayı doğrudan etkileyeceğini de savundu.

Açılış programı, panelistlere günün anısına hediye takdiminin ardından sona erdi.