Niğde Protokolünden Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezine Ziyaret

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde AK Parti Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezine ziyarette bulundular.

Ziyarette bulunan protokol üyelerine Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Ceyhan ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan tarafından merkez hakkında bilgi verildi.

Prof. Dr. Ayhan Ceyhan, 1 Veteriner, 2 Ziraat Mühendisi, 1 Sağlık Teknikeri ve 1 Teknisyen ile 15 işçinin çalıştığını ifade ettiği merkezin, tarım bilimleri ve teknolojileri kapsamına giren tüm alanlarda araştırmalar, incelemeler ve uygulamalar yapmak, bu çalışmaları desteklemek ve yayımlamak amacında olduğunu ifade etti.

Büyükbaş Hayvan Yetiştirme Ünitesi, Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Ünitesi, Yumurta Tavukçuluğu Ünitesi ve Arıcılık Ünitelerinin faaliyette olduğunu aktaran Prof. Dr. Ayhan Ceyhan, sözlerini “Büyükbaş hayvan yetiştirme ünitesinde 35 baş Siyah Alaca süt ineğimiz bulunuyor. Hayvanların bakım, besleme ve sağım işlemleri insan kontrolünde, robotlar tarafından yapılmakta. Küçükbaş hayvan yetiştirme ünitesinde ise Akkaraman ve Kangal Akkaraman koyunları olmak üzere 145 koyun bulunuyor. Bölgenin hakim yerli ırkı olan Akkaraman ırkı koyunlar merkezimizde üretilecek damızlık hayvanlar ile ıslah edilecek. Bu sayede bölgenin nitelikli damızlık ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir. Kanatlı hayvan yetiştirme birimimizde, yumurta tavukçuluğu, et tavukçuluğu, hindi ve kaz birimi, bıldırcın yetiştiriciliği birimine ilave olarak kesimhane ve kuluçkahane de mevcuttur. Yumurta tavukçuluğu biriminde bulunan kafesler Avrupa Birliği normlarına uygun, tam çevre kontrollü ve zenginleştirilmiş kümeslerdir. Burada toplam 8000 tavuk bulunmakta ve günde yaklaşık 8000 yumurta üretilmektedir” ifadeleri ile noktaladı.

Merkezde incelemelerde bulunan heyete eşlik eden Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ise yaptığı açıklamada, Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ögrencilerinin uygulama ve staj yapacakları son derece modern bir merkez olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, merkezde ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde çiftçi eğitimleri verilmesininin de amaçlandığını belirtti.