Üniversitemizde 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni Yapıldı

Üniversitemiz 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Törene, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Milletvekilleri Selim Gültekin, Yavuz Ergun ve Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Camgöz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, protokol üyeleri ve çok sayıda üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Resul Bağı şefliğinde hazırlanan müzik dinletisi ve üniversitemiz tanıtım filminin gösterimi ile devam etti.

Büyük beğeni toplayan müzik dinletisinin ardından, 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreninde ilk konuşmayı Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Her Eğitim-Öğretim Yılı Yeni Bir Umut

Rektörümüz sözlerine, her akademik dönem başında yenilenen heyecanımıza ortak olmak ve eğitim-öğretime başlama sevincimizi paylaşmak için davetimize icabet eden bütün personelimizi, öğrencilerimizi ve değerli misafirlerimizi saygıyla selamlıyorum ve üniversitemizi tercih ederek aramıza bu yıl katılan öğrencilerimize de hoşgeldiniz diyorum, ifadelerini kullanarak başladı.

“Üniversitemiz için her eğitim-öğretim yılı yeni bir başlangıç, yeni bir umuttur” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, üniversitemizin dünyanın önde gelen üniversiteleri ile karşılaştırıldığında genç bir üniversite sayılabileceğini ancak, mevcut fiziki ve teknolojik altyapısı ile akademik kadroları objektif bir şekilde değerlendirildiğinde büyük başarılara imza atmış olduğunu vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Yükseköğretim Kurumları Öncü Rol Oynamalı

Yükseköğretim kurumlarının toplumsal, sosyal, kültürel ve ekonomik değişime paralel olarak değişmek ve hatta bu süreçte öncü rol oynamak durumunda olduklarını belirten Rektörümüz, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, yeni bilgilerin üretilmesi ve pratiğe dökülmesi, gençlerimizin çağımızın ihtiyaçlarına uygun nitelikli bir şekilde yetiştirilmesi ve böylelikle bölgesel ve ulusal ekonomiye katkı sağlaması anlayışıyla hareket etmektedir” dedi.

Rektörümüz konuşmasının devamında, “Bahsettiğimiz nedenler dolayısıyla üniversitemiz, bölgesel kalkınma odaklı, öncelikli alanlarda ihtisaslaşmış, topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite olmak vizyonunu, araştıran, sorgulayan, katılımcı, evrensel düşünebilen, etik ve kültürel değerlere sahip bireyler yetiştirmek; bilim, teknoloji ve sanatın gelişmesini sağlayarak, çevreye saygı bilinci ile ülke ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak misyonunu belirlemiştir” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar: Amacımız Doluluk Oranı Yüksek ve Tercih Edilen Bölümleri Üniversitemize Kazandırmak

Üniversitemizin fiziki ve akademik şartlarından bahseden Rektörümüz, “Amacımız, bir yandan fiziki, teknolojik ve beşeri sermaye açısından güçlü olduğumuz bölümlerde nitelikli eğitim vermeye devam ederken, diğer yandan doluluk oranı yüksek olan ve tercih edilen yeni programları üniversitemize kazandırmak olacaktır” ifadelerini kullandı.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir: Niğde Belediyesi Olarak Gençlerimizin ve Üniversitemizin En Büyük Destekçilerindeniz

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir sözlerine, “Ömer Halisdemir Üniversitesi; eğitimde, bilimde, kültürde, sanatta ve sosyal hayatta, kısacası yaşamın her alanında marka ve bir dünya üniversitesi olma hedefiyle her geçen yıl nitelik ve nicelik olarak gelişerek, büyük mesafeler kat etmiştir” diyerek başladı ve “Bunun en yakın örneğini geçtiğimiz Haziran ayında yaşadık. Üniversitemiz, TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ve her yıl düzenli olarak açıklanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 164 üniversite arasından 43. Sırada yer alarak ilk 50 üniversite arasına girmeyi başarmıştı. Bize bu gururu yaşatan başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar hocamıza, tüm akademik ve idari personelimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” ifadeleri ile devam etti.

Yöneticiler olarak temel gayelerinin, gençlerin en güncel bilgi ve becerilerle donatılmış, mesleki açıdan yetkin, vizyonel bakış açısına sahip bireyler olarak yetişmelerinin sağlanması olduğuna değinen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine bizi gençler ulaştıracaktır. Bu gençler, ülkeyi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylemiş olduğu gibi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracaktır. Kısacası gençlerine, çocuklarına yatırım yapmayan milletlerin geleceği olamaz. Bizler de Niğde Belediyesi olarak gençlerin dolayısıyla üniversitelerin en büyük destekçilerindeniz” diye ekledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tavsiye Edilen Bir Üniversite

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer programda yaptığı açıklamada, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, akademik anlamda ülke genelinde de ayrı bir yeri var ve üniversitemiz tavsiye edilen üniversiteler arasında bulunuyor. Niğde Kapadokya’nın gerçek anlamda başkentlerinden biridir. Bu bağlamda folklor anlamında çok önemli bir kentteyiz” dedi.

“Niğde de çok değerli öğretim üyelerimiz var, Niğde’nin tanıtımında, onlara verdikleri emekler için teşekkür ediyorum” diyen Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarihsel derinliği ve zenginliği olan Niğde’nin ve Üniversitemizin daha da gelişmesi adına başta üniversitedeki öğrenci kardeşlerimiz ile herkesin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasının devamında, “Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere emanet ettiği Cumhuriyet’in, demokrasiyle gelişip geleceğe taşınmasında, Niğde olarak sorunlarımızı sahiplenmeli gelecek güzellikleri birlikte üretmeliyiz” ifadesini kullandı.

AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin: 2023 Vizyonunda Kalkınma Değerini Kendi Beyin Gücüne Dayanarak Artırabilen Bir Türkiye Hedefi Var

AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin ise konuşmasına, “Dünya üzerinde sadece eğitim-öğretim yöntem ve teknolojileri değişmiyor, düşünme biçimleri de değişimin içinde yerini alıyor. ülkemizin de, gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmesi için, ihtiyaç duyduğu bilgi toplumunu yaratmada, devletimiz kendisini sorumlu hissediyor. Bunun için de sürekli yeni çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda da bilindiği üzere devletimizin 2023 için çizdiği vizyonda, net kalkınma değerini, kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen bir Türkiye hedefi vardır” sözleri ile başladı ve başarılı bir Üniversite-Sanayi-Devlet-STK işbirliğini, en üst düzeyde hayata geçirmenin de devletimizin en büyük hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.

AK Parti Milletvekili Selim Gültekin ayrıca, Üniversitemizin, Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde, 164 üniversite arasında 43. sırada yer alması, Teknofest’te insansız hava aracı kategorisinde Huma ile ve yine elektrikli araç teknik tasarım kategorisinde Kızıl Elma ile elde ettiği başarıların, Niğde şehrini ve kendilerini gururlandırdığının da altını çizdi.

AK Parti Niğde Milletvekili Yavuz Ergun: Üniversitelerimiz Türk Aydınını Yetiştirecektir

AK Parti Niğde Milletvekili Yavuz Ergun ise konuşmasına, eğitimin dinamik bir süreç olduğundan bahsederek başladı ve “İçerisinden geçtiğimiz bu yeni dönemde Dünyamız dijital dönüşüme hızla geçmektedir. Yapay zekânın konuşulduğu bu dönemi en iyi şekilde değerlendirip yerimizi almak durumundayız. Öğrencilerimizi her açıdan olduğu gibi teknolojik aygıtların daha da kullanılacağı zamana hazırlamamız lazım. Nasıl başka üniversiteler kendi aydınını yetiştiriyorsa, bizim üniversitelerimiz de Türk aydınını yetiştirecektir” dedi.

Milletvekili Yavuz Ergun, üniversitemizin çalışmalarından oldukça memnun olduğunu aktarırken, gençlerin birikim ve beceri sahibi olmasında üniversitenin önemli bir yeri olduğunu da sözlerine ekledi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek: Eğitimde Başarıyı Yakalayan Ülkeler Dünya Ekonomisinde Söz Sahibi Oluyor

Konuşmasında, üniversitelerin bir ülkede demokrasinin gelişmesine, bilgi ve teknolojinin üretilmesine katkı bakımından lokomotif bir misyon üstlendiğini belirten Vali Yılmaz Şimşek, eğitimde başarıyı yakalayan ve nitelikli insan gücü yetiştiren ülkelerin, çağdaş uygarlık ve teknolojide ileri seviyeye ulaşarak dünya ekonomisinde söz sahibi olduğu belirtti ve bu süreçte üniversitelerin yine büyük bir rol oynadığını da vurguladı.

Üniversitelerin, içinde bulunduğu şehrin, bölgenin ve ülkenin fikir hayatını etkilediği kadar sosyal ve ekonomik gelişmesinde ve kalkınmasında da belirleyici bir üstlendiğini vurgulayan Vali Yılmaz Şimşek, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bölgenin ekonomik dinamikleri ve bu alandaki potansiyelinin harekete geçirilmesi anlamında, yenilenebilir ve temiz enerji ile hidrojen yakıt pili ve fotovoltaik teknolojiler alanında önemli çalışmalara imza atmaktadır. Yine Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan Teknoparka her geçen gün yeni firmaların katılması Niğde'de inovatif sektörlerin gelişeceğinin ve dolayısıyla Teknoparkın İlimiz ekonomisine katkı sunacağının bir göstergesidir” diye ekledi.

Tarımda kaliteyi ve verimliliği arttıracak bilimsel çalışmaların büyük önem arz ettiğini belirten Vali Yılmaz Şimşek konuşmasının son kısmında, “Bu noktada Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin tarımsal genetik ve ıslah alanında yapmış olduğu önemli çalışmalar bölge ve Türk tarımı için ümit vadetmektedir. Fakültemizin gerek fiziki ve teknolojik altyapısı gerekse akademik kadroları, Türkiye'nin İngilizce eğitim yapan tek tarım fakültesi olması, öğrencilerin tamamının burslu ve yüzde 25'inin yabancı öğrenci olması, fakültemizi ülkemizde ön plana çıkaran özelliklerdir” dedi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’tan İlk Ders: “Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler”

Programın son konuşmacısı olan Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” adlı dersi verdi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç dersin başlangıç kısmında, “Üniversiteler bulundukları toplumun kılavuzudur. Üniversitelerin çabası,gayreti o ülkenin gelişmişliğinin göstergesidir. Bunun en somut örneği, dünyaya baktığımızda kalkınmış,gelişmiş ülkelerin üniversiteleri ilk 100 arasında yer alıyor. Bizim çabamız, ilk 500’e giren Türk Üniversitelerinin ilk 100 arasına girmesidir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin sesi Ankara’dan da İstanbul’dan da duyuluyor. İnşallah yurtdışında da duyulacaktır. Çaba ve gayretler ile önümüzdeki dönemlerde bu olacak” dedi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç: Toplumun Huzuru ve Barışı Adalete Bağlı

Üniversitemizin Ömer Halisdemir ismini sonradan aldığını belirten Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ömer Halisdemir’in sıradan bir insan, sıradan bir kamu görevlisi olmadığının altını çizdi ve “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde okuyan öğrencilerimiz, Ömer Halisdemir’in neyin mücadelesini verdiğini bilmeli ve bunu çevresine anlatmalıdır. Çünkü Ömer Halisdemir bu milletin kahramanlarındandır” ifadesine yer verdi.

Gençlerimizin büyük hayalleri ve umutları var, vatanımızın ve milletimizin gençlerimizden büyük beklentileri var diyen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Dolayısıyla geriye kendinizi iyi yetiştirmeniz kalıyor. Akademik kadrosu güçlü bir üniversite burası, değerli hocalarımız var, hocalarımızın anlattıklarını iyi dinleyin,öğrenin, sosyal medyaya ayırdığınız vaktin bir kısmını da derslerinize ayırırsanız gerisi gelir” dedi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç sözlerinin devamında, “İbni Haldun, coğrafya kaderdir, demiş. Bununla ilgili güzel bir atasözü var: Kader gayrete aşıktır derler. Eğer inanıyorsanız başarırsınız. Siz ne kadar alın teri dökerseniz, ne kadar göz nuru harcarsanız, mükafatını alırsınız” ifadelerine yer verdi.

“Kiminle konuşursanız konuşun herkes adalete meftun, herkes adalete aşık. Toplumun huzuru barışı adalete bağlı. Dünyadaki demokrasi hak ve özgürlük arayışının, bütün isteği ve arzusunun temelinde bu var. Bütün dinler, mezhepler, ideolojiler dünyada adaleti gerçekleştirmek için gayret sarf ederler” diyen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Osmanlı Devleti, dünyanın en zor coğrafyasında, 3 kıtada farklı dine ve mezhebe mensup, farklı dilleri konuşan insanları 600 yıl birarada barış içinde tutmuştur. Rahmetli Süleyman Demirel’e sormuşlar, Kudüs’ü uzun süre idare ettiniz, bunu nasıl sağladınız diye, cevap ise şuydu: Biz adalet ile yönettik” diye ekledi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun insanı merkeze alarak adaleti tesis etmeye çalışan, vatandaş ile devlet arasında halkın avukatlığını yapan ve bir barış köprüsü olan, kamu hizmetlerinde denetimde şeffaflığı ortaya koyan, kamu hizmetlerinin kalitesini arttıran, insanımız arasında hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışan bir kurum olduğunu ifade etti ve kurumun kolay başvurulabilen bir kurum olduğunun da altını çizdi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç dersini, “Cumhuriyetimizin 100. yılında üniversitelerimiz inşallah dünyada ilk yüz arasına girerek 2023 yılını taçlandıracak” diyerek sonlandırdı.

2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un gerçekleştirmiş olduğu dersin ardından sona erdi.