Öğretim Üyemizden “CRISPR/Cas9 Genom Düzenleme Metodu” İle İlgili Sunum


Üniversitesimiz Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Dilara Fatma Balı’ın 2020 Nobel Kimya Ödülüne layık görülen CRISPR/Cas9 Genom Düzenleme Metodu”nun tarihçesini, çalışma mekanizmasını, uygulama alanları ve geleceğini özetlediği çevrim içi seminer, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Üner Kayabaş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Çevrim içi seminere, Üniversitemiz Tıp, Fen-Edebiyat ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültelerinden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Dr. Öğretim Üyesi Dilara Fatma Balı seminerde, Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna’nın genetik teknolojisinin en yeni araçlarından biri olan CRISPR/Cas9 kompleksi moleküler makasını keşfetmeleri sebebiyle 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldüklerinden ve bu keşifin tarihçesinden bahsetti. Dr. Öğretim Üyesi Dilara Fatma Balı, bu moleküler makas sayesinde araştırmacıların, insanların, hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların genomlarını son derece yüksek bir hassasiyetle değiştirebildiklerini, literatürden çeşitli makaleleri de örnek vererek kısaca anlattı.

Dr. Öğretim Üyesi Dilara Fatma Balı ayrıca günümüzde CRISPR/Cas9 yöntemin uygulanması ile tıp ve biyoloji biliminde; gen tedavisi, hücre terapisi, ilaç-aşı geliştirme ve immünoterapi için yeni olanaklar sunulmasının yanı sıra, tarım ve biyoteknoloji içinde yeni alanlar yaratmakta olduğundan bahsetti. Dr. Öğretim Üyesi Dilara Fatma Balı, sonuç olarak çok geniş kullanım alanına sahip olan CRISPR/Cas9 genom düzenleme teknolojisinin, hastalık modellerinin oluşturulması, gen ekleme ve susturulması, epigenetik regülasyon gibi alanlarda kullanılarak, başta hematolojik maligniteler olmak üzere çeşitli genetik anomalilerinden ortaya çıkan nadir genetik hastalıkları ve kanser gibi kompleks hastalıkların tedavisinde, yeni bir fonksiyonel hedef ve biyoteknoloji ile tıpta yeni bir çağın başlangıcı olarak karşımıza çıkacağını da belirtti.