Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimler ve Teknolojileri Fakültesi, Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Hizmetleri Merkezi, Alma-Ata Teknik Tarım ve Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftçi Eğitim Koordinatörlüğü iş birliğiyle 23.01.2025 – 29.01.2025 tarihinde arasında Fakültemiz uygulama bahçelerinde personel ve öğrencilerimizin katılımıyla "Meyve Ağacı Budama Eğitimi" düzenlenmiştir.
Program Rektörümüz sayın Prof. Dr. Hasan USLU’nun katılımları ve fakültemiz öğrencileri ve personeli başta olmak üzere Niğde ilimizden konuya ilgi duyan halkımızın yoğun katılımı ile başlamıştır.
Fakültemiz uygulama alanlarından geçtiğimiz yıl 200 ton elma hasadı elde ettiğimiz elma bahçelerimizde teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimlerle gerçekleştirilen program, başta Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz öğrencilerinin ve personelinin meyve budama eğitimi almaları ve program sonunda sertifika almaları amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Budama, meyve ağaçlarının kuvvetli ve düzgün taç oluşturmalarını, verim çağlarında uzun zaman kalmalarını ve kuvvetlen düşmeye başlamış olan ağaçların yeniden kuvvetlendirilerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermelerini sağlamaktır. Eğitim programı süresince katılımcılara budamanın önemi, amaçları, fizyolojisi ve etkileri ile çeşitli budama teknikleri teorik dersler ve uygulamalı eğitimler eşliğinde öğretilmiştir. Dikim Budaması, Şekil Budaması, Verim Budaması ve Gençleştirme Budaması ile Yaz Budaması ve Kış Budaması yöntemleri katılımcılara eğitimlerde sunulmuştur.
Terbiye ise, ağaca uygun ve arzu edilen şeklin verilmesi olarak tarif edilebilin Terbiye, kış (uyku) dönemine kadar yaz terbiyesi ve budamasını da içine alan bir işlemdir. Terbiyenin amacı doğru ağaç büyümesini sağlamak ve kesim işlemini en aza indirmektir. Eğitimlerde meyvecilikte kullanılan terbiye sistemlerinden geleneksel meyvecilikte (Merkezi Lider, Modifiye Lider ve Goble Terbiye Sistemleri) ve modern meyvecilikte (Slender Spindle, Vertical Axis, Katlı Piramit ve Dikey Kordon Terbiye Sistemleri) terbiye sistemleri katılımcılara eğitimde sunulmuştur.
Program 3 gün teorik ve uygulamalı eğitim, 1 gün teknik gezi ile uygulamalı eğitim ve son gün yazılı ve sözlü sınavlar yapılarak sertifika almaya hak kazanan katılımcıların belirlenmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir.