Güneş Hücrelerinin Verimliliğini Artıran Nano Malzeme Geliştirildi
Üniversitemiz bünyesinde yer alan Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 2014 yılından beri karbon temelli nano malzemeler üzerine TÜBİTAK ve TÜBA desteğiyle yürütülen projeler kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Recep Zan ve ekibi tarafından güneş hücre verimliliğini arttıran nano malzeme geliştirildi.
Araştırmalarını Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yürüten Doç. Dr. Recep Zan, merkezin altyapısıyla ulusal ve uluslararası birçok araştırma merkeziyle yarışacak düzeyde ve yenilenebilir enerji üzerine endüstriyel Ar-Ge kapasitesine sahip ender merkezlerden biri olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Recep Zan; “Yapılan çalışmalar kapsamında yerli imkânlarla ürettiğimiz grafeni uyguladığımız güneş hücrelerinde, grafen kullanılmayan hücrelere göre yaklaşık yüzde 20 verim artışı sağladık. Bu artış sayesinde aynı alana kaplanan güneş panellerinden daha fazla enerji sağlanacağı gibi aynı enerjiyi daha az panel kullanarak da elde edebiliriz. Silisyum tabanlı güneş hücrelerinde kullanılan mevcut malzemelerle elde edilen verimlilik artışı, yaklaşık olarak doyum noktasına ulaşmış durumda. Biz ise geliştirdiğimiz grafen sayesinde güneş hücrelerinde ciddi bir verim artışı sağlanabileceğini gösterdik" dedi.
Doç. Dr. Recep Zan ayrıca, laboratuvar çalışmaları kapsamında grafenin farklı tür güneş hücreleri, yakıt pilleri, zırh kaplamaları, organik ve inorganik atık geri dönüşümü alanlarında kullanımı üzerine çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Anadolu Ajansı’ndan Abdullah Özkul ile gerçekleştirilen röportaj birçok ulusal ve yerel haber sitesinde yer aldı.
İlgili haber linklerine ulaşmak için tıklayınız
Son Güncelleme Tarihi : 27.11.2019