Üniversitemizin Yenilenebilir Enerji Projesine Destek

                                                                                                         

Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) Dördüncü Bileşeni kapsamında üniversiteler tarafından yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında geliştirilen Ar-Ge projelerine yönelik teknik destek başvurularının değerlendirmesi tamamlandı ve destek alacak projeler belirlendi.

Proje Değerlendirme Komitesi’nce puanlanan 56 Ar-Ge projesi arasından desteklenen 12 proje belirlendi ve bu Ar-Ge projeleri içinde Üniversitemiz Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan Sürmegözlüer’in yürütücülüğünü yapacağı, Si tabanlı hibrit yeni nesil güneş hücrelerinin geliştirilmesi, konulu proje de desteklenmeye hak kazandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği finansmanıyla yürütülen Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) Dördüncü Bileşeni’nde destek almaya hak kazanan kurumlara yönelik olarak sağlanacak olan teknik destek hizmeti, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) liderliğindeki konsorsiyum tarafından belirlenen bütçe ve 30 ay süreyle verilecektir.

Proje başvurularına ilişkin değerlendirmelerde, üniversitelerin kurumsal kapasitesi, geçmiş proje deneyimi, proje koordinatörü ya da takım liderinin nitelikleri, araştırma grubu üyeleri ile ilgili bilgiler, ulusal Ar-Ge öncelikleri ve stratejileri bağlamında önerilen projenin sağlayacağı öngörülen faydalar ve araştırma gruplarının proje sonuçlarının yaygınlaştırılmasına ilişkin planları gibi faktörler dikkate alındı.

YEVDES Projesinde, belediyelerin ve üniversitelerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi de amaçlar arasında yer almaktadır. Yeşil Enerji yatırımlarının artması kamuoyunda yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularındaki farkındalığı da artıracak.

Ayrıca, bileşen kapsamında toplam 12 araştırma grubuna uzman desteği sağlanacak, 6 araştırma grubu da yurtdışı çalışma ziyaretlerine katılarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında en iyi uygulama örneklerini yerinde gözlemleme fırsatı bulmuş olacak.