Genel Bilgi
Aşçılık Programı Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2019 - 2020 eğitim öğretim yılından itibaren I. öğretim olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Verilen dersler programda bulunan 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 4 Öğretim Görevlisi tarafından yürütülmektedir. Aşçılık Programı 2019-2020 eğitim öğretim itibari ile 30 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle II. öğretim programımız açılmıştır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle toplamda 122 (NÖ) ve 96 (İÖ) öğrenci ile eğitim ve öğretime devam edilmektedir.


Bölümümüzden mezun olan öğrenciler,
  1. Aile ve Tüketici Bilimleri, 
  2. Beslenme ve Diyetetik,
  3. Gastronomi,
  4. Gastronomi ve Mutfak Sanatları,
  5. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümlerine dikey geçiş yapabilecektir. KPSS sınavlarında başarılı olmaları durumunda da kamuda çalışabilmektedirler. 
Adayların mezun olabilmeleri için, Programda mevcut olan dersleri başarıyla tamamlamaları (toplam 120 AKTS) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir. Bölümü başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilmektedir. Zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte 60 (altmış) iş gününü kapsayacak şekilde stajlarını tamamlayan öğrenciler Aşçılık unvanını almaktadırlar. Programlarını başarıyla tamamlayan mezunlar, müfredata bağlı olarak edindikleri program çıktılarını, işbaşı eğitimlerle uygulamaya dönüştürerek daha kolay iş bulma olanaklarına sahip olacaklardır. Ayrıca, eğitim sürecini lisans düzeyinde tamamlamak isteyen mezunlar seçtikleri programlara kolay uyum sağlayabileceklerdir. Sonuç olarak, öğrencilerimiz, Üniversitemiz bünyesinde faaliyet göstermekte olan uygulama alanları (Aşağı Kayabaşı Konukevi, Göncü Konukevi ve Kültür Sanat Evi) başta olmak üzere tecrübe ve mesleki yeterlilik kazanarak mezun olacaklardır. Aşçılık Programı mezunları ile oteller, turistik tesisler, catering firmaları, zincir restoranlar, pastacılık sektörü, yiyecek içecek işletmeleri, ağırlama sektörü, gıda fabrikaları, aşçılık eğitimi veren kurumlar, özel veya resmi kurumların mutfakları gibi yerlerde ihtiyaç duyulan kalifiye işgücüne yönelik destek sağlanmış olacaktır.

*Not: Staj süresini kapsayan toplam 60 iş günü resmi tatiller ve haftalık 1 günlük izin çıkarıldıktan sonra hesaplanacaktır.

Son Güncelleme Tarihi:19.10.2023