Aşçılık Programı Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2019 - 2020 eğitim öğretim yılından itibaren I. öğretim olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Verilen dersler programda bulunan 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 4 Öğretim Görevlisi tarafından yürütülmektedir. Aşçılık Programı 2019-2020 eğitim öğretim itibari ile 30 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle II. öğretim programımız açılmıştır. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibariyle toplamda 164 (NÖ) ve 94 (İÖ) öğrenci ile eğitim ve öğretime devam edilmektedir.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler,
- Aile ve Tüketici Bilimleri,
- Beslenme ve Diyetetik,
- Gastronomi,
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları,
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümlerine dikey geçiş yapabilecektir. KPSS sınavlarında başarılı olmaları durumunda da kamuda çalışabilmektedirler.
Adayların mezun olabilmeleri için, Programda mevcut olan dersleri başarıyla tamamlamaları (toplam 120 AKTS) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir. Bölümü başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilmektedir. Zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte 60 (altmış) iş gününü kapsayacak şekilde stajlarını tamamlayan öğrenciler Aşçılık unvanını almaktadırlar. Programlarını
başarıyla tamamlayan mezunlar, müfredata bağlı olarak edindikleri program
çıktılarını, işbaşı eğitimlerle uygulamaya dönüştürerek daha kolay iş bulma
olanaklarına sahip olacaklardır. Ayrıca, eğitim sürecini lisans düzeyinde
tamamlamak isteyen mezunlar seçtikleri programlara kolay uyum
sağlayabileceklerdir. Sonuç olarak, öğrencilerimiz, Üniversitemiz bünyesinde
faaliyet göstermekte olan uygulama alanları (Aşağı Kayabaşı Konukevi, Göncü
Konukevi ve Kültür Sanat Evi) başta olmak üzere tecrübe ve mesleki yeterlilik
kazanarak mezun olacaklardır. Aşçılık Programı mezunları ile oteller, turistik
tesisler, catering firmaları, zincir restoranlar, pastacılık sektörü, yiyecek
içecek işletmeleri, ağırlama sektörü, gıda fabrikaları, aşçılık eğitimi veren
kurumlar, özel veya resmi kurumların mutfakları gibi yerlerde ihtiyaç duyulan kalifiye
işgücüne yönelik destek sağlanmış olacaktır.
*Not: Staj süresini kapsayan toplam 60 iş günü resmi tatiller ve haftalık 1 günlük izin çıkarıldıktan sonra hesaplanacaktır.